Publisert av: Trine | 03/05/2013

Murmansk Fylkesbibliotek 75 års jubilant – Feiring av Nordiske Dager i Murmansk

Sør-Varanger bibliotek og Finnmark fylkesbibliotek deltok på Murmansk Fylkesbiblioteks 75 års jubileum, som ble markert 15 -18 april i år.  En fagkonferanse ble arrangert i anledning jubileet. Det var bred deltakelse fra hele Russland, bl.a fra Moskva, St. Petersburg, Petrozavodsk, Tsjeljabinsk, Perm, Sverdlovsk, Olenegorsk , Severomorsk, Murmansk og Petsjenga. Tatyana Murovanova, leder av Den Russiske Komitee for UNESCO programmet ”Informasjon til alle” og Elena Tikhonova, leder av Den Russiske Bibliotekforening var med på åpne konferansen.

Hovedtema var: ”Bibliotekets rolle i en rettsstat: relevant informasjon til alle brukere”

I løpet av konferansen ble nærmere tjue foredrag presentert, med hovedvekt på å presentere statlig informasjon med vektlegging på juridiske tema.  Russiske bibliotek prioriterer å hjelpe ”svake grupper” med å finne fram til relevant informasjon. Som det heter: ” Bibliotekenes sosiale rolle i samfunnet, et nytt syn på nøkkel problemer” og ”Informasjon for alle”.

Vi som kom fra Norge hadde av naturlige grunner en annen vinkling på våre foredrag. I etterhånd har vi fått vite at det var stor interesse for de tema vi hadde valgt, og at det ble ansett å være relevant for også russiske bibliotek. For flere deltakere var det faktisk første gang de hadde hørt foredrag fra norske bibliotek.

Konstituert fylkesbiblioteksjef Stine Qvigstad Jenvin fra Finnmark fylkesbibliotek fortalte om fylkesbibliotekets oppgaver og rolle i vår region, og biblioteksjef Hildur Eikås fra Sør – Varanger bibliotek fortalte om synliggjøring og markedsføring i ulike media, ved å vise eksempler med innslag fra russisk TV21 , bokomtaler i avisen «Finnmarken» 20.mars 2013, og artikkel fra fagbladet «Bok og Bibliotek» nr 2, 2013, s. 54-59.

Bibliotekar Nina Strimp tolket foredraget fra Sør–Varanger bibliotek.

Jubileet

Russiske bibliotek kan feiring, og setter alltid stor pris på sine ansatte ved slike anledninger. En power point framvisning om Murmansk fylkesbiblioteks 75 årige historie hilste alle deltakerne velkommen.

P1000460

En stor del av deltakerne i Kulturpalasset kom med hilsningsord og gaver, og mange ansatte ved fylkesbiblioteket mottok flotte blomsterbuketterog medaljer.

Sør – Varanger bibliotek overrekte boken: ” Kvinneliv i nord = Women’s lives in the north, og et skitroll med norsk flagg i ryggsekken. En forsmak på OL i Sotsji neste år?  Vel, trollet måtte nok ta seg en etappehvil på Fylkesbiblioteket i Murmansk!

P1000489Fra gaveoverrekkelsen. Fra venstre: Nina Strimp og Hildur Eikås, Sør – Varanger bibliotek og bibliotekdirektør Elena Sineva fra Murmansk fylkesbibliotek

P1000498

Bibilotekdirektør Elena Sineva fikk velfortjent anerkjennelse.

P1000468Underveis fikk vi høre flott, fengende musikk fra studenter fra høyskoler og universitet i Murmansk. Veldig bra – det var så vidt vi ikke danset med…P1000462

Programmet ble profesjonelt ledet av en skuespiller fra Nordflåtens Teater. Nydelig antrukket, en ide for norske bibliotek, kanskje?

Nordiske Dager

Samtidig med fylkesbibliotekets jubileum, ble det arrangert Nordiske Dager i Murmansk. Allsidig program, med foredrag, kunstutstillinger, musikk, sang og teater. En god ramme rundt jubileet. Vi var så heldige å få med oss selve åpningen på Teateret i Murmansk.

P1000444

Alle de nordiske konsuler var med på åpningen, og tolken Liza Stepanova fra Kirkenes Kompetansesenter holdt god orden i rekkene. Tidligere var det Norske Dager som ble arrangert i Murmansk, det er nå erstattet av Nordiske Dager, faktisk tredje året på rad. Lurt! Sammen er vi sterke!

P1000445

Fra åpning av Nordiske Dager: Munter, samisk dans ….

P1000446

Fra åpningen av Nordiske Dager: Russisk skoleungdom fra Murmansk sang, mens de forskjellige nordiske flagg i tur og orden ble båret vaiende over scenen.

Som nevnt et meget allsidig, kulturelt program. Litt synd at det ikke ble tid til å få med seg mange, gode foredrag rundt omkring.  Nevnes at direktør Jan Erik Holst fra Norsk Film Institutt holdt et foredrag om Liv Ullmann og Ingmar Bergman på universitetet i Murmansk. Men vi fikk snakket med Holst etter åpningsarrangementet, og utvekslet tanker om norsk filmproduksjon. Synes nok at Nordiske Dager i Murmansk har blitt dårlig markedsført i våre egne medier. Potensialet for å trekke et grensenært publikum til seg er stort, da kulturtilbudene var av høy kvalitet. Vi nevner spesielt konserten med jazz – og folkesangeren Sigrid Moldestad med band, som sang og spilte seg inn i alle russiske og norske tilhøreres hjerter…

P1000458  Konsert med folkesangeren Sigrid Moldestad med band.

P1000502En munter norsk – russisk gjeng takker for seg. Fra venstre: Fagleder Turid Espelund Haugen, Finnmark fylkesbibliotek, biblioteksjef Hildur Eikås, Sør – Varanger bibliotek, nestledere Tatyana Sokolova og Ludmila Kondratenko, Murmansk fylkesbibliotek og kst. fylkesbiblioteksjef Stine Qvigstad Jenvin, Finnmark fylkesbibliotek.

Begivenhetsrike dager i Murmansk, så sannelig. Vi har god kontakt med våre kolleger i byen, og når vi også får med oss mange nye, innkjøpte russiske bøker til vår samling på Sør – Varanger bibliotek , så må vi si at tiden ble godt utnyttet… Vel blåst med jubileet og arrangementet, Murmansk Fylkesbibliotek! Vi ønsker lykke til for de neste 25 år…

Hildur Eikås

Biblioteksjef

Sør – Varanger bibliotek

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: