Publisert av: Trine | 10/01/2013

Biblioteket – Brobygger i Barentsregionen 1993-2013

”Kulturen har en avgjørende betydning for den fremtidige regionen, og for folkenes selvbevissthet. Dette er ikke tomme utgifter, men meget sikre investeringer”, – sa daværende kulturminister Åse Kleveland i et intervju med avisen Finnmarken hun ga i september 1993 under et møte mellom Barentsregionens kulturministre.

Åse Kleveland, Alfon Jerijärvi, Hildur Eikås, 1994.

Åse Kleveland – Norges kulturminister, Alfon Jerijärvi – ordfører Sør-Varanger kommune, Hildur Eikås – biblioteksjef Sør-Varanger bibliotek – under åpningen av det nye bibliotek i sentrum av Kirkenes i juni 1994.

Det er nå gått 20 år siden Kirkeneserklæringen så dagens lys. 11. januar 1993 ble etableringen av Barentssamarbeidet et faktum. Allerede da hadde Sør-Varanger bibliotek flere års erfaring med utveksling og samarbeid med bibliotek i regionen.

Nå markerer vi det med en utstilling som viser noe av resultatene på det samarbeidet vi har hatt. Utstillingen består av bøker, artikler og bilder.

Biblioteket - brobygger

Kulturminister Åse Klevelands ord var riktige.

Forfatter Per Lars Tonstad var i Kirkenes i 2011. Han gir en beskrivelse av det fruktbare kultursamarbeidet i Barentsregionen i magasinet Plot. Han sier: ”Kirkenes er ikke lenger en avsides norsk by der folk teller uker til neste sydentur. Hoteller, kafeer og butikker popper opp, gründere satser, kunnskapsrike bibliotekansatte veileder leselystne på biblioteket” (2011. nr. 4 (Okt./Nov.): s.42).

Bokforlag-sEt synlig og bokstavelig talt søtt bevis på dette utsagnet viser vi fram på utstillingen. Det kommer fra vår populære Pepperkakeby med tittelen:” Kirkenes – Bokbyen”.

Unge gründere i alderen fra 6 til 12 år kommer til bokbyen sin med en ny idé, nemlig å etablere i Kirkenes et nytt forlag med navnet ”Sør-Varanger bokforlag”.

Budskapet av unge, fremtidige forfattere og flittige bibliotekbrukere lyder slik: ”Boken er en kilde til kunnskap”. Hva kan være bedre enn slike tanker hos den unge garde i Barentsregionen?

Utstillingen ”Biblioteket – Brobygger i Barentsregionen 1993-2013” i 1. etasje på Sør-Varanger bibliotek er tilgjengelig fra 10. januar til 16. februar 2013.

Reklamer

Responses

  1. kult:=)

  2. Cecilie Hansen hadde rett da hun holdt et foredrag på seminaret den 11. januar 2013. Et stikkord i Barentssamarbeidet er nemlig ARBEID! Det har vi. Den unge garde tenker allerede på hvordan TTT-Trygd, Tigging, Tilskudd kan erstattes med BBB-Biblioteket – Brobygger i Barentsregionen. Disse «store artister» i alderen fra 6 til 12 år vil nå opptre med sine søte forestillingene på eldresentre i Sør-Varanger. I påventing av en fri økonomisk sone som blir her ganske snart ikke så dumme tanker om hvordan de kan bidra til samfunnet. Det er barn jeg snakker om. Når vi her alt for mye fritid da får vi mye rart på halen. Hilsen Nina Strimp bibliotekar på Sør-Varanger


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: