Publisert av: Trine | 04/05/2012

Ny finsk litteratur

Under årets fire første måneder har vi fått inn fem bøker av finske forfattere. De fleste tenker antagelig på Arto Paasilinna når de hører om litteratur fra Finland, og han har kommet med ny bok. Men flere forfattare er i år blitt oversatt til norsk for første gang.

Vil du lese bøker på finsk? – klikk her for å se hva vi har.

ZombieZombie – Jari Järvelä
Zombie er en mørk komedie om journalisten A som kommer på kant med mafiaen i Palermo og blir forvist til Finland som fotballreporter. Kulden, ensomheten, det elendige fotballspillet og det finske lynnet gjør at han føler seg som en zombie i dette landet. Tilfeldigheter og pengemangel fører til en deltidsjobb på en lokal pizzeria (med mafia som tema) og med en eksentrisk sjef som titulerer seg selv som Don Juho. Herfra tar livet til A en ny vending… Zombie er en historie om forskjellene mellom kalde og varme land, sol og mangel på den. Historien forteller om livet og døden og muligheten til å velge mellom dem, akkompagnert av savn, håp, pizza, kjærlighet og lyden av skytevåpen.

SannhetenSannheten – Riikka Pulkkinen Det er mai, og Elsa er i ferd med å dø. Martti og Eleonoora forsøker å venne seg til tanken på å miste en hustru og en mor. Sorgen er tung, sterk. Senere finner Anna, Marttis barnebarn, ut at bestefaren hadde et forhold til familiens hushjelp. Det har ikke vært en hemmelighet: Den unge kvinnen er blitt klippet bort fra alle familiefotografiene. Men hvor ble det av henne? Hvem var hun egentlig? Anna forsøker å finne det ut. Ettersom hun lar fantasien få fritt spillerom, blir Eeva, hushjelpen, født på nytt i romanen. Skjønte Eleonoora noen gang hva som skjedde rundt henne? Klarte Elsa, den forsmådde hustruen, å glemme det som skjedde? Riikka Pulkkinen beskriver tre generasjoners traumer og følelser med stor innlevelse, og blir ikke uten grunn omtalt som en av Finlands mest aktuelle og spennende unge litterære stemmer.

Volomari Volotinens første kone og andre gamle tingVolomari Volotinens første kone og andre gamle ting – Arto Paasilinna
Volomari Volotinen blir født idet lynet slår ned i naboens okseflokk. Volomari blir med årene forsikringsjurist og gifter seg med den 20 år eldre feltlotten Laura. Kjernen i deres liv og i denne fortellingen er hovedpersonens behov for å samle. Og det er ikke grenser for hva Volomari samler på. Etter hvert anskaffer han seg Lenins skinnlue, Mannerheims gebiss, krigsbrudens giftering, en spiralkjøler for blåmelk, Tarzans badebukser, den transilvanske fyllehunden og mye, mye mer. Arto Paasilinnas bøker er alltid knyttet til virkeligheten, selv om personene hans ofte lever på siden av samfunnet. Også i denne boken knytter han an til finsk historie og finsk kultur. Og det ville ikke være Paasilinna om det ikke samtidig var veldig morsomt.

FellenFellen – Marko Leino Vesa Levola har vokst opp med en kriminell far og vil skaffe seg en bedre framtid. Men en dag må han være vitne til at faren blir drept, og deretter tvinges han til å jobbe for drapsmennene for å betjene farens narkogjeld. Politiførstebetjent Juha Viitasalo har endelig klart å hekte Reino Sundström, leder for byens narkotikaliga. Men Sundström kjenner til noe i Viitasalos liv, ting som ikke tåler dagens lys. Med Sundström borte øyner småtyven Leif Turunen muligheten til å ta et langt skritt oppover på den kriminelle karrierestigen. Når han får tilbud om å distribuere et stort parti narkotika fra Russland til Sverige, ser han sin sjanse.

SyttenSytten – Juha Itkonen
En syttenårig gymnasiast med forfatterdrømmer har sommerjobb på et kjøpesenter i en liten by. På jobben blir han kjent med Vesku, som er midt i tjueårene, som har penger, spanderer på ham og vil være nær venn. Tjue år senere har suksessforfatteren nettopp utgitt en ny roman med selvbiografiske trekk fra sin ungdom. Denne gangen er mottakelsen ikke så varm som han er vant til. I en anmeldelse anklages han for homofobi. Han får også eposter som han ikke svarer på fra Päivi som fremdeles jobber på kjøpesenteret. Hun er kritisk til hvordan han skriver om sin gamle arbeidskamerat – han var slett ikke slik han framstilles i boken. Päivi, som selv går på skrivekurs, mener forfatteren lyver. Sytten er en mangefasettert roman om ungdom og drømmer, og om litteraturens forhold til livet.

Klikk her for å se hva vi har av finske forfattere på norsk (for voksne).

Les mer: «Sju brødre» – en finsk klassiker av Aleksis Kivi


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: