Publisert av: Trine | 06/12/2011

«Sju brødre» – en finsk klassiker av Aleksis Kivi

Sju brødreNyligen läste jag en av Finlands litterära klassiker – «Sju brødre» (fi. Seitsemän veljestä) av Aleksis Kivi (1834-1872). Kivi skrev på finska, vilket då var ovanligt, och hans författarskap har haft stor betydning för modern finsk litteratur.

«Sju brødre» är en humoristisk utvecklings- och äventyrsroman om sju bröder som övertar föräldrahemmet, men kommer i konflikt med samhället. De flyttar istället ut i skogen och bygger en ny gård. Livet blir där en kamp mot naturens krafter, både de yttre och inre.

Boken bjuder på många fabler och dråpliga historier. Den råa med ändå kärleksfulla tonen syskonen sinsemellan får mig ofta att le. Men det är inte bara humor, allvaret ligger under ytan – om att ta ansvar för sitt liv och handlingar.

«Sju brødre» gavs ut 1870 och är en av de första romanerna på finska. Romanen rönte aldrig uppskattning medan Kivi levde. Först efter hans död fick den beundring och anses vara betydelsefull för finsk identitet.

Det är i dag 6 december, Finlands nationaldag – självständighetsdagen. Till Finland och finländarna önskas därför Hyvää itsenäisyyspäivää!/Glad självständighetsdag!

Reklamer

Responses

  1. […] mer: “Sju brødre” – en finsk klassiker av Aleksis Kivi Del med verdenFacebookTwitterE-postSkriv utLik dette:LikeBli den første til å like denne […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: