Publisert av: Trine | 07/11/2011

«Hjemme i nord» og andre forskningstekster

Hjemme i nordHer er fire bøker/skrifter med lokal relevans som vi fått inn det siste halvåret.  Alle med forskning gjort ved norske universitet.

Hjemme i nord : om bolyst og hverdagsliv blant innflyttere i Finnmark – Mai Camilla Munkejord
Etter å ha jobbet de siste årene med sin doktorgradsavhandling har Mai Camilla Munkejord sammenfattet sine funn i boka Hjemme i Nord. Her prøver hun blant annet å svare på hvorfor folk flytter til Finnmark – og ikke minst hvorfor vi blir boende. Boka ser på rural migrasjon gjennom en grundig presentasjon av innflyttere og deres fortellinger om arbeid, lokalsamfunn, fritid, familieliv, klima og landskap på de to stedene Havøysund og Vadsø i Finnmark.

Les mer:

Altaposten
Landsdelsutvalget

Styrkedemonstrasjonen i 1968Styrkedemonstrasjonen i 1968 : en studie av norske reaksjoner på sovjetisk trusseldiplomati – Tor Gisle Lorentzen (mastergradoppgave i historie, Universitetet i Tromsø)
Kvelden 6. juni 1968 rykket sovjetiske hærstyrker helt inntil den norske grensen i Sør-Varanger. En sovjetisk feltøvelse hadde startet kl. 0300 natt til 6. juni, og utover dagen befant sovjetiske styrker seg nært selve grenseområdet, før de fra kl. 2100 rykket opp mot grenselinjen. Ved Boris Gleb var det ca. 300 meter fra den norske observasjonsposten til sovjetiske stridsvogner som hadde kanonene rettet mot de norske stillingene.

Hva var de norske reaksjonene på hendelsene i juni 1968, og på hvilken måte kan episoden relateres til den forsvarspolitiske utviklingen i Norge på 1960-tallet? Oppgaven vil søke å analysere denne hendelsen på flere nivåer. Det gjelder de politiske og fagmilitære vurderingene, Steinlabyrinter i nordog hvordan samfunnet som helhet oppfattet styrkedemonstrasjonen, vist gjennom pressens dekning av episoden.

Steinlabyrinter i nord : en ferd langs kysten fra Nord-Troms til Kvitsjøen – Åse Sørgård (hovedfagsoppgave i arkeologi, Universitetet i Tromsø)
Labyrinter har alltid fascinert mennesker. Labyrintmotivet, eller nærliggende motiv som sprialer og sirkler finner man representert nærmest i alle verdensdeler. Denne type kulturminne forekommer i forskjellig form og størrelse. Denne hovedfagsoppgave konsentrerer seg om de labyrinter som er spredt langs kysten av Finnmark, Kola og øyene i Kvitsjøen.

Identities, ethnicities and borderzonesIdentities, ethnicities and borderzones : examples from Finnmark, Northern Norway – Kjell Olsen
En revidert versjon av Kjell Olsens doktorgradsavhandling i sosialantropologi fra 2008 fra Universitetet i Bergen. Forfatteren analyserer identitetsprosesser og identitetspolitikk i Finnmark i perioden fra tidlig i 1990-årene til de første årene etter 2000. Denne perioden er preget av den kulturelle revitaliseringen av samisk kultur og den norske stats anerkjennelse av samene som urfolk i Norge med visse politiske rettigheter forbundet med det.

Les mer:

Universitetet i Bergen

Les mer:

Sør-Varanger i forskningens lys

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: