Publisert av: Trine | 05/09/2011

Sagn fra Nord-Norge, og den finske innvandringen. 2 nye bøker

Vi har to nye bøker som berører lokalområdet. En som den finske innvandringen til Øst-Finnmark og Sør-Varanger, den andre med sagn fra Nord-Norge samt Arkhangelsk oblast.

Fra finske skoger til IshavetFra finske skoger til Ishavet – Tarja Lappalainen
Dette verket fører leseren til Finnmarkskysten. Det forteller om livet til finnene som innvandret dit på 1700- og 1800-tallet samt deres etterkommere. Historien er sterkt nærværende. Boka har mange tidligere upubliserte opplysninger. De seige og ukuelige finnene bygde seg særpregede fiskevær langd kysten, blant annet i Bugøynes. På slutten av 1800-tallet var over halvparten av Vadsøs innbyggere finske. De hade brakt med seg sine egne skikker og sin kultur. Også til Pasvik var det innvandring på 1800-tallet. Landskapsmessig ligner disse traktene mest på Finland. Forbindelsene fra Pasvik over grensen var livlige inntil grensen i 1944 ble lukket og Finland måtte avstå Petsamo til Sovjetunionen.

Verket gir detaljer til bildet av finnenes historie i Finnmark. Det viser med levende eksempler at Ishavets folk heller ikke har glemt sitt eget språk, finsk. Dialekten som idag også kalles for kvensk språk, former seg nyanserikt i munnen til gamle ruijafinner. Intervjuer og fargerike historier, som det er mange av i boka, gir fortellingen liv. Teksten støttes av et enestående, omfattende fotomateriale. For hver og en som er interessert i Europas nordområder, byr boka på en berikende leseopplevelse.

En annen bok med samma tema er Den finske arven : en antologi om det finske Finnmark, som ble utgitt 2009. Hvilken vi også har på finsk – Jäämeren suomalaiset : kirja Ruijasta.

Gandere og hjelpereGandere og hjelpere i nordområdene : sagn og predanier fra Nord-Norge og Arkhangelsk oblast – Roald Larsen og Lev Levit(red.).
I «Gandere og hjelpere i nordområdene» vil leseren møte sagn og predanier fra Nord-Norge og Arkhangelsk oblast. I boka finner vi eksempler på skremmende fortellinger om gandere og hikkedemoner som kaster vondt over folk. Men det fins ogsåberetninger om hjelpere, vesener som er ved menneskenes side for hjelpe dem gjennom livet, og om folks anvendelse av bønnr for å oppnå helbredelse. Formålet med denne boka er formidling av levende fortellingstradisjon til allment publikum og til bruk i skolen.

Denne samlingen er den andre boken i serien «Den mystiske folkekulturen i nord». Første bok i denne serien var den kritikerroste «I tsjudenes fotspor» (2007).

Vi har tidligere skrevet om Det uforklarige Nord-Norge. En bok som også innholder sagn fra landsdelen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: