Publisert av: Trine | 10/03/2011

Sør-Varanger i forskningens lys

Det skrives intressante oppgaver ved universitet og høgskoler i Norge med Sør-Varangers befolkning og bygninger i fokus. Her presenterer vi tre stykken og en rapport, som alle er tilgjengelig på nett. Du kan klikke på titelen/navn for å lese hele. Du finner også link til dem i våres bibliotekskatalog.

Lille Murmansk«Lille Murmansk» : det russiske Kirkenes – Roger Iversen
Roger Iversen har skrevet en masteroppgave i sosialt arbeid ved Høgskolen i Bodø  (2010) om det russiske Kirkenes. Han intervjuer unge russere i byen om hvordan de opplever å være russisk i Kirkenes. Og undersøker hvilke bakomforliggende årsaker som har formet det russiske Kirkenes. Han har spørsmål som: Finnes det noe ”indre russisk liv” i Kirkenes? Finnes ”Lille Murmansk”? Videre ser han på hva denne delen av befolkningen gjør for å ivareta sin russiske identitet, eller om de ikke gjør det og hvordan nærheten til hjemlandet påvirker.

Det flerspråklige Sør-VarangerDet flerspråklige Sør-Varanger – Annikki Komeros
Om det flerspråklige Sør-Varanger omhandler Annikki Komeros masteroppgave i finsk språk ved Institutt for språkvitenskap, Universitetet i Tromsø (2009). Forskningsmålet var å kartlegge hvilke nasjonaliteter/minoriteter/etnisiteter og språk som finnes i Sør-Varanger kommune. Videre har hun undersøkt skolenes undervisningstilbud i språk og hvilke språk som brukes aktivt i barnehagene. Dessutom har hun tatt med språksosiologiske livshistorier til fire utvalgte familier, som har tilknytning til det finske språket. Til slutt har hun sett på hvilken måte kommunen benytter seg av den ressursen som ligger i flerspråklighet.

Neiden kapell og Svanvik kapellNeiden kapell og Svanvik kapell : Nasjonal oppbygging i Sør-Varanger – Sigrun Rasmussen
I sin hovedoppgave i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo (2007) skriver Sigrun Rasmussen om Neiden kapell og Svanvik kapell og betydningen dem haft for nasjonal oppbygging i Sør-Varanger. Hun foretar seg en bygningshistorisk dokumentasjon av de to kapellene og hvorfor de ble bygget og hvorfor staten engasjerte seg med slik tyngde i byggingen. Og om den nasjonale tanken hadde noen betydning for utformingen av kapellene. Til sist tar hun opp om arkitektene i noen grad ha latt seg påvirke av ortodokse kirkebygg eller av Den finske kirkes byggverk.

Ikonene i St Georgs kapellIkonene i St. Georgs kapell, Neiden, Sør-Varanger kommune : kontekst, motiver, teknikk og restaurering – Terje Norsted
I denne skrift fra norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) (2006) beskrives den russiske ikonkunsten og ikonene i St.Georgs kapell i Neiden. Som bakgrunnsmateriale omfatter denne rapporten en kort gjennomgang av de russiske ikonenes kulturhistoriske rolle og en forklaring på hvordan bildene ble produsert. Videre omfatter rapporten en beskrivende katalog over samtlige ikoner i kapellet som er over 100 år og en gjennomgåelse av deres tekniske oppbygning.

Reklamer

Responses

  1. Flott, Christoffer1 Sør-Varanger bibliotek fungerer som et fagbibliotek allerede i flere år pga sin unike beliggenhet. Nå fikk du elektroniske også kilder lett tilgjengelig til vårt beleste publikum. Takk! Hilsen din kollega Nina

  2. […] Sør-Varanger i forskningens lys Del med verdenFacebookTwitterE-postSkriv utLike this:LikeBe the first to like this post. […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: