Publisert av: Trine | 01/03/2011

Humor, allvar og fortellerglede i svenske romaner (månedens tema)

Svenska krim- och spänningsböcker är välkända, författare som Henning Mankell och Camilla Läckberg har skördat stora framgångar. Nya stjärnskott som lyckats är Mons Kallentoft, Lars Kepler och Johan Theorin. Den svenska romanen har möjligen hamnat i skuggan av «spänningsgiganterna». För att lyfta fram nya och ett par klassiker har vi i mars «Svensk roman» som månadens tema, med utställning på tredje våningen.

Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvantEn bok som det sista året tagit Sverige med storm är Jonas Jonasson debut Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant. Nyligen blev den översatt till norska. Allan Karlsson har fått nog av ålderdomshemmet och hans stundande 100-dag, han rymmer. Flykten bjuder läsaren på mycket humor, bl.a. när han får MC-gäng efter sig!

Et øye rødtFörfattare med invandrarbakgrund har uppmärksammat invandraren och integrationsspörmål i romanform. I Et øye rødt av Jonas Hassen Khemiri berättas upplevelser och synen på Sverige och invandrare genom Halim, en tonåring och andra generationensinvandrare. Boken fångar upp språket, med ord och grammatik som inte alltid hamnar på rätt plats. Den är varm och humoristisk tillsammans med många skarpa iaktagelser.

Det samma kan sägas om Kall det hva faen du vil av Marjaneh Bakhtiari. En iransk familj kommer till Sverige och möts av integrationsprosjekt och idéer om hur invandrare har det och hur de vill ha det. Något som bäddar för skilda uppfattningar.

En av Sveriges stora berättare har nyligen gett ut en ny roman, nämligen Kerstin Ekman med Mordets praksis. Boken är en utknoppning av en svensk klassiker: Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Där Stockholm i förra århundradet är miljön för frågor som lidenskap, längtan i förhållande til individens och samhällets moral.
Hör vad Kerstin Ekman själv säger om roman i videoklippet nedan.


Många europeiska länder har berättelser om folken som utvandrade till Amerika. I Sverige är en fiktiv historia nedtecknad av Vilhelm Moberg under 1949-59 i böckerna: Utvandrene, Innvandrerne, Nybyggerne og Siste brev hjem. Karl-Oskar och Kristinas resa till Minnesota berör ständigt nya generationer, som tar dem till sitt hjärta.

En annan svensk klassiker som resulterade i upprörda känslor var Agnes von Krusenstjernas romansvit Frøknene von Pahlen (totalt 7 böcker). Huvudkaraktärena Agnes och Paula von De fattige i LódzPahlens liv under 1930-talet skildras, och hur de söker sin tillvaro i en skiftande värld. Personporträtten och relationerna är utsökt berättat. Kritiken fick böckerna p.g.a. de öppna sexuella beskrivningarna, däribland homosexualitet.

Augustpriset är ett litteraturpris som som årlig ges och bl.a. gått till Bengt Ohlsson för Gregorius (också den inspirerad av Doktor Glas) samt De fattige i Lódz av Steve Sem-Sandberg. Den siste så sent som 2009 och vars bok beskriver människor och skeenden från ett judiskt getto under andra världskriget.

Ytterligare nya böcker är Glass og aske av Ann Syréhn Tomasevic, om en kvinnas liv i ett Europas under förändring vid förra sekelskiftet. Samt Anne Swärds kärleksroman – Til siste åndedrag.

Intresserad av fler böcker av svenska författare?
Kolla här in vad vi har på biblioteket.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: