Publisert av: Trine | 21/02/2011

10 nye bøker

Det er en stund siden vi skrev om nye skjønnlitterære bøker. Så det er dags at vise 10 bøker vi fått inn i det siste. Husk at du kan klikke på titelen for at komme inn i bibliotekskatalogen, for at der reservere.

EksilEksil – Jacob Ejersbo
15-årige Samantha passer ikke inn noen steder. Hun er engelsk utenpå, men snakker swahili og har bodd i Tanzania siden hun var tre år. Hun legger seg ut med alle, og alkohol og stoffmisbruk fyller mer og mer av livet hennes. Hun har et stort behov for å bli elsket og innleder et forhold til en mann som kunne vært hennes far, et forhold som skal vise seg å bli skjebnesvangert. «Eksil» er første bok i en frittstående trilogi der handlingen er lagt til Tanzania og er et mesterlig portrett av en både tøff og hudløs ung kvinne.

Uskyldighetens museumUskyldighetens museum – Orhan Pamuk
Vi er i Istanbul på midten av 70-tallet. Vi møter Kemal, en ung mann fra en pen Istanbulfamilie, som er forlovet med den unge kvinnen Sibel. Kemals problem er at han har blitt forelsket i den unge og vakre Füsun, en fjern slektning fra den fattige delen av familien. Ideer om vestlige måter å leve på blander seg med de mer tradisjonelle og muslimske. Kemal ender med å gruble i årevis over kjærlighetens vesen og synker ned i en mer eller mindre selvutslettende besettelse. Kemal samler minner om sin elskede og arkiverer alt fra sigarettsneiper til porselensfigurer. Mot slutten dukker en viss Orhan Pamuk på snedig vis opp i handlingen.

SannhetSannhet – Peter Temple
En tenåringsprostituert blir funnet med brukket nakke i en leilighet i The Prosilo, en ny lekeplass for de rike. Til tross for omfattende sikkerhetstiltak i bygget, vet ingen hvem som har drept henne, og ledelsen har kontakter høyt oppe i regjering. Mordetterforsker Stephen Villani føler ikke at de samarbeider. Så blir tre menn funnet drept i en garasje, to av dem brutalt torturert. Villani møter et samfunn i oppløsning, og greier heller ikke selv å stille opp som far og ektemann.

Heimdal (California)Heimdal (California) – John Erik Riley
Den norskamerikanske kjendiskokken Balder Mehamn får plutselig et spektakulært sammenbrudd på direkteoverført tv. Sammenbruddet fører til at han delvis mister hukommelsen. Mens debatten om hans kulturpersonlighet og matfilosofi raser i mediene, stenger Balder seg inne i leiligheten sin og forsøker å rekonstruere livet sitt ut fra brokker av minner, og en mengde saker han finner om seg selv på nettet. Hvem er egentlig Balder Mehamn, og hva har skjedd med ham?

Lyse utsikterLyse utsikter – Marie-Sabine Roger
Alex, en rastløs jente på 30, leier et rom hos et barnløst ektepar. Der blir hun kjent med multi-handikappede Roswell, som blir behandlet verre enn en hund av ekteparet. Alex er vant til å holde folk på avstand, men Roswells ukuelige humør sjarmerer henne i senk. Snart har hun bygget en kjerre til ham og tar ham med ut på tur. En dag møter de Cédric og Abboren, to arbeidsløse kamerater som tilbringer dagene med å kaste ølbokser i kanalen. Det eneste de fire har felles, er ønsket om å finne en slags mening i tilværelsen. Sammen går de en ny vår i møte. For da Abboren arver en motorsykkel med sidevogn og tilhenger, er det kanskje på tide å gjøre noe med drømmen?

MgpMgp – Magne Hovden
Hysterisk morsomt om Melodi Grand Prix – av forfatteren av «Sameland». Stavros Grindheim, tidligere dansebandstjerne og Norsktopp-konge, planlegger det ultimate comeback sammen med tilsvarende avdankete og lytefulle kolleger. Planen er klar: De skal vinne Melodi Grand Prix! At NRKs påmeldingsfrist forlengst er passert, er intet hinder. NRK kan umulig nekte dem deltakelse om de setter opp Rolf Løvland som komponist.

Elefantpassernes barnElefantpassernes barn – Peter Høeg
Mens Peter og Tilte er på besøk hos storebroren i København, forsvinner foreldrene deres. Det er ikke første gang det noe spesielle presteparet er blitt borte. Forrige gang var de i konflikt med myndighetene og ble siktet for svindel med mirakler. I kappløp med tiden, gjennom adelige, kriminelle og religiøse miljøer, prøver barna å finne ut av hva som har skjedd med foreldrene. «Elefantpassernes barn» er envidunderlig, vill og vittig roman. Boken gikk rett inn på bestselgerlisten i Danmark og har fått strålende kritikker.

Nådens omkretsNådens omkrets – Jørgen Brekke
I 2010 finner man et flådd lik på et museum i Richmond, Virginia, og et til i et bokhvelv i Trondheim. Begge drapene ser ut til å ha en sammenheng med Johannesboken, en gammel tekst skrevet på pergament. Den amerikanske drapsetterforskeren Felicia Stone og den norske politimannen Odd Singsaker må forsøke å løse saken. Dette er den første boka om Stone og Singsaker.

Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvantHundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant – Jonas Jonasson
Allan Karlsson havner på gamlehjem etter et langt og begivenhetsrikt liv. En dag skal han feire sin 100 års dag og det er klart for en stor fest på aldersheimen. Allan er absolutt ikke klar for så mye ståhei så han rømmer like godt ut av vinduet med en veske som han har blitt bedt om å passe på. Straks har han både politi og tjuvradder etter seg. En ganske spesiell månedslang jakt gjennom Sverige starter.

Nesten til stedeNesten til stede – Bjørn Olav Nordahl
Han er fjorten, elsker Drammen og Strømsgodset og kikker på jentenes stramme bluser. På vei hjem fra skolen blir han banket av Henki og gjengen hans. Bjørnar prøver så godt han kan å være adventist, vegetarianer og omskåret. Han får ikke lov til å spille fotball og bandy på lørdager eller spise wienerpølser fra A. Braathen. Han får knapt lov til å lese lekser sammen med Merete. Bjørnar gjør det han kan for å balansere mellom livet i Berget Borettslag og kirkas krav. Likevel tar Mor en avgjørelse: Han blir sendt på internatskole, til en tilværelse med frelse og fortapelse, gresspudding og 86 himmelsk vakre, utilnærmelige jenter.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: