Publisert av: Trine | 06/01/2011

Den norsk-russiske grensen: sett fra begge sider

Grenseproblematikken har røtter langt tilbake. I den senere tid har forfattere og lesere begynt å interessere seg mer og mer for de norsk-russiske forhold. Sør-Varanger bibliotek har nettopp fått to helt enestående bøker, som handler om den norsk-russiske grensen og dens mennesker.

Den norsk-russiske grensen

En av dem er skrevet av Knut Tharaldsen, Den norsk-russiske grensen (2010). Flere kjenner ham som tidligere ansatt ved grensestasjonen Storskog, hvor han jobbet i flere år.

Boka fantes hos flere under juletreet i år. Dette tema er svært aktuelt for tiden. Dessuten er mange av bildene i boken ukjente både i Norge og ikke minst i Russland. Det er den litt eldre historie og den nåværende grensesituasjon som er grundig beskrevet.

Det kommer også fram hvordan folk i grenseområdene er blitt behandlet. Både tragedier og lyspunkter blir beskrevet.

Norge og Russland selger nå varer til hverandre, familier gjenforenes og rutebussene fra Murmansk og Kirkenes kommer daglig.

Forfatteren konkluderer: Det er slik det må være for å skape et godt naboforhold.

Norsk-russiske grensefortellingerBok nummer 2 med grensefortellingene kom fra Murmansk. Den er på russisk. Zvenja : istoritsjeskaja proza av Dmitrij Anatoljevitsj Jermolajev (2010). Tittelen betyr «Grensen som bindeledd i samfundet» og gjelder Sør-Varanger.

Kanskje blir den oversatt til norsk etter hvert?

I det første kapittelet: Grensen (Norge-Russland: sett fra begge sider) er flere kjente skikkelser fra Sør-Varanger representert.

Kåre Sivertsen (avbildet i boken sammen med forfatteren) forteller om steinalderen, som har fortsatt tydelige spor på Varangers jord, bl.a. på hans eiendom.

Johan B. Siira og hans gode historiske kunnskaper, som er godt kjent for mange historieinteresserte folk i flere land. Mange flere kjente folk er intervjuet av den russiske historikeren, TV- og radiojournalisten, forfatteren Dmitrij Jermolajev.

Sør-Varangers biblioteks rolle i formidling av relevant informasjon til hverandres land også beskrevet. Og konklusjonen er det samme:

Det er slik det må være for å skape et godt naboforhold.

Norsk-russiske grensefortellinger

Kåre Sivertsen (t.v.)

Fra bibliotekets side kommer en oppfordring til begge forfattere: Fortsett å jobbe med bøker om norsk-russiske forhold.

Det er lite skrevet om den norsk-russiske grensen sett med moderne øyne. Det er fortsatt vanskelig å finne kart, illustrasjoner, bilder relatert til den norsk-russiske grensen , til tross for at Norge og Russland har vært gode nabofolk i over 1000 år.

Nina

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: