Publisert av: Trine | 14/12/2010

Nytt fra Varanger!

Varanger årbok 2010De siste ukene har det kommet flere nye lokale bøker.

Den populære Varanger årbok er en av dem. I år med temat Vennskap i Varanger. Full av historier om vennskap, bl.a. i klubber, over nasjonsgrenser, mellom dyr og menneske, generasjoner.

Varanger

Bjarne Riesto har i sin nye bok Varanger: fjordlandskapet, lyslandskap langs Varangerfjorden følgt fjorden fra Grense Jakobselv til Hamningberg. Med vakre og spennende bilder, både i farger og svarhvitt, gir sammen med teksten en stemningsfull beskrivelse av Varanger. Vår landsdel som er preget av midnattssolen mørketiden og det arktiske klimaet. Her er fjellene lave, horisontene vide og videne friske. De vakre lyset som er noe helt for seg selv, er godt skildret gjennom kameraet til en fotograf med blikk for de vare stemninger.

NimrodeneErnst Sneve har skrevet en spenningsroman fra våre trakter: Nimrodene : spionenes vaktbikkjer.
Grenseområdene hvor Finland, Russland og Norge kun ligger et steinkast fra hverandre, har i hele etterkrigstiden vært et strategisk og betent militært landskap. I dette området, med et ormebol av spionasje og kontraspionasje, utspiller fortellingen om «Nimrodene» seg. Angiveri, mord og sex er elementer som hører hjemme i nabolandenes kamp for å fravriste hverandre militære hemmeligheter. Personer og handling i romanen er fri fantasi, men beskriver et hendelsesforløp som meget sannsynlig kunne ha funnet sted i dette norske grenseområdet.

Trolldomsprosessene i Finnmark I boka Trolldomsprosessene i Finnmark : et kildeskrift tar Liv Helene Willumsen med oss till Finnmark på 1600-tallet og 135 personer som stilles for retten anklaget for å stå i ledtog med djevelen. Av 3000 innbyggere blir til slutt 91 kvinner og menn drept. Hvilke anklager ble rettet mot disse 135 menneskene? Og hva var bevisene? Denne boka har samlet alle rettsdokumentene fra hekseprosessene i Finnmark.

Til sist er det humorboka Nord og sør : en munter harselas av Ronny Trælvik. Den er ikke helt lokal men tar opp forskjellene som finnes mellom den typiske nordlendingen og den typiske søringen. Boka er skrevet på ramsalt, nordnorsk dialekt og er rikt illustrert. Her omhandles emner som språk, kultur, status, religion – og mye mer.

Om søringen kommer best ut av denne sammenligninga? Ikke akkurat. Trøsten får være at boken også presenterer ei nordnorsk ordliste, nettopp for sørnorske lesere…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: