Publisert av: Trine | 09/11/2010

Mye nytt av skjønnlitteratur

En hel del nytt av skjønnlitteratur har kommet de siste ukene. Her er et stort urval. Husk at du kan reservere med at klikke på tittelen og siden «Bestille» og fyll i ditt navn og lånenummer.

Operasjon Høye nordOperasjon Høye nord – Eirik Wekre
Forrykende thriller om havdypets rikdommer. Det norske etterretningsskipet «Marjata» forsvinner sporløst i dypet i Arktis. Hvorfor skjer dette samtidig med at man er i ferd med å fremforhandle en avtale om deling av den rike havbunnen i isødet? Og har det noe med den påståtte russiske spionen høyt oppe i norsk embetsverk å gjøre? Operasjon Høye Nord er den tredje frittstående boken i serien der Norges sikkerhet og vitale interesser står på spill. For PST-etterforsker Hege Tønnesen tar historien en personlig vending, da broren dør av akutt radioaktiv stråling. Hva slags radioaktivt stoff har han vært i nærheten av, og hvor stammer det fra? En hyperaktuell historie som tar oss med inn i russiske fangehull, dype gruveganger og maktens innerste korridorer. Kampen om nordområdene er i gang, og Norges fremtid som energimakt står på spill.

VerdensmestreneVerdensmestrene – Henrik Helliesen Langeland
Vi er tilbake i 1982. Vi møter Lars fra Gulleråsen, Simone fra Husebygrenda, Amar fra Haugerud og Remi fra Oppsal. Lars Meltzer er fra Hemingland hvor familien har holdt til gjennom generasjoner, en gjeng advokater med direkte inje til nasjonens grunnleggere og en familiekultur preget av langsiktighet, nøysomhet og nærhet til marka. Simone Bugge Kristoffersen vokser opp i et raddisnabolag med nye strømninger som skaper konflikt mellom generasjonene. Amar Singh kommer til Norge fra indisk Punjab, men Oslo og Haugerud er ikke helt sånn som han hadde tenkt seg. Remi Halvorsen er en arbeidersønn som bor i blokk på sosialdemokratiske Oppsal. Livene til de fire unge menneskene krysses og forfatteren tegner et bilde av de dyptgripende endringene Oslo gjennomgikk på tidlig 80-tall.

Det brennende landetDet brennende landet – Bernard Cornwell
Kong Alfred lider av sviktende helse, og danene ser sitt snitt til å forsøke å erobre Wessex nok en gang. Uthred leder danene inn i en felle, og vikingene lider et av sine største nederlag. Dette er den femte romanen om kong Alfred og Uthred.

UsynligUsynlig – Paul Auster
Vi er i New York i 1967 og den unge litteraturstudenten Adam Walker får oppfylt sin store drøm, en fransk gjesteprofessor, Rudolf Born, tilbyr han en større sum med penger så han kan starte et eget litterært tidsskrift. Men snart melder spørsmålene seg. Hvorfor skulle litteraturprofessoren gi så mye penger til en han knapt kjenner og hvem er Born egentlig og hva slags forhold har han til vakre og mystiske Margot? Adam trekkes inn i et mystisk trekantforhold som får store konsekvenser.

En dåre friEn dåre fri – Beate Grimsrud
Eli bor alene i en leilighet, men deler like fullt sin tilværelse med Espen, Erik og Emil. Det er stemmer som har fulgt henne siden barndommen. Senere i livet kommer også Prins Eugen til. Periodevis er hun innlagt på psykiatrisk sykehus, og der møter hun både stor omsorg og grov uforstand i forhold til sine lidelser. Elis vilje til å leve og skape er stor, men stemmene bråker og forstyrrer. Likevel skriver hun bøker som blir gitt ut og hun lager film. Hun vokser som forfatter, samtidig som hun stadig kjemper mot sykdommen og lever med sine psykoser. I denne romanen åpner Beate Grimsrud døren til en verden som er ukjent for de fleste; en tung og til tider maktesløs tilværelse, men også til en fascinerende og gripende verden.

Memo fra en morderMemo fra en morder – Jan-Erik Knudsen
Med en ukes mellomrom blir to utenlandske prostituerte funnet drept i Oslo. På det siste åstedet finner man et brev til etterforsker Eddie Samson. Også flere hint fra morderen dukker opp, og Samson og kollega Bernhard Fiske forstår at de har med en både intelligent og sannsynligvis mentalt forstyrret person å gjøre. Så med ett innser Samson at det er mulig det er ham selv morderen er ute etter, og at han bruker et iskaldt spill for på uhyggelig vis å trekke ham stadig mer inn i saken.

Adrian Marconis store sorgAdrian Marconis store sorg – Morten Harry Olsen
Forfatteren Adrian Marconi nærmer seg 50 og er tynget av en stor sorg. Ekteskapet er over, datteren har flyttet utenlands og skrivelysten er fraværende. Han har trukket seg tilbake i en stille tilværelse bestående av selvmedisinering og tiltaksløshet. Men så begynner ting å skje. Han støter på en uteligger, flerkulturelle konflikter ulmer i nabolaget og Lene dukker opp.

Til siste åndedragTil siste åndedrag – Anne Swärd
Til siste åndedrag er en vakker-vond roman om kjærlighetens mange uttrykk og understrømmer. Det handler om solidaritet, uro, rastløshet og flukt hos to unge mennesker i 1970-tallets sør-Sverige. Sentralt i romanen står den unge kvinnen Lo og nabogutten Lukas. De er begge omgitt av en stor, stor ensomhet og i desperasjon søker de hverandre. Swärd skriver om å bli oversett og understimulert av sine nærmeste. Men hun skriver også om ild og flammer og veldige krefter, både i naturen og menneskesinnet. Det er måten hun skriver om dette på, som gjør et veldig inntrykk på leseren. Det skal en stor kunstner til for å kle et så heftig stoff i en slik dempet og effektivt prosa som Swärd makter.

Skje din viljeSkje din vilje : roman om en forbrytelse – Jørgen Gunnerud

Forhenværende lensmann Magnus Akselsen sitter på hytta i Rognsund og grubler over livet da han får øye på en båt med et lik i. Når politiet kommer er liket borte, og de kan derfor ikke gjøre noe. Samtidig blir Akselsens niese borte i Korsfjord, og siden begge forsvinningene berører ham personlig bestemmer han seg for å bli lensmann igjen. Vesle Korsfjord er plutselig et sted hvor den store verden kommer veltende inn; internasjonal kriminalitet fins side om side med eldgamle samiske eiendomstvister, og den norsk-samiske befolkningen blir spritet opp av russiske handelsfolk, narkosmuglere, mafiamedlemmer, krigstrette irakere og en vietnamesisk lensmannsbetjent fra Drammen.

InnsirklingInnsirkling. 2 – Carl Frode Tiller
Carl Frode Tiller held fram der han slapp i den prisbelønte og kritikarroste «Innsirkling». Tre nye stemmer skriv til David, set lys på ein annan fase av livet hans og sirklar han ytterlegare inn – samstundes med at dei dermed også sirklar inn sine eigne liv. Dette er intenst lysande og mørke forteljingar, som nådelaust viser fram avmakta både i dei nære relasjonane og i dei kulturelle og samfunnsmessige vilkåra vi ligg under for.

EksgangsterEksgangster – Josh Bazell
«Eksgangster» er en thrillerdebut så original og full av adrenalindrevet, forfriskende action at det er umulig ikke å bli hektet. Vi møter Peter Brown, assistentlege på Manhattans verste sykehus. Han har et mareritt av en vaktplan og en fortid han foretrekker å skjule. Nicholas LoBrutto, alias Eddy Squillante, er Browns nye pasient. Han har tre måneder igjen å leve og en merkelig overbevisning om at Peter Brown egentlig er Pietro Brnwa, tidligere hitman for New Jersey-mafiaen. Peters kappløp med døden er i gang, og som leser henger du med i en spinnvill fortelling full av knivskarp dialog og svart humor.

PionerenePionerene : Susquehanna-elvens kilder – James Fenimoore Cooper

Med Pionerene (1823) innledet James Fenimore Cooper et storslått romanprosjekt: Lærstrømpefortellingene», som til sammen skulle telle fem tykke bøker. Coopers univers er både realistisk og fantastisk, og det er ikke uten grunn at Cooper er blitt betraktet som grunnleggeren av en amerikansk fortellertradisjon. Handlingen i Pionerene tar til i 1793, ti år etter at De forente stater vant sin uavhengighet. Midt i staten New York, ved Delaware-elven, har pionerene etablert et samfunn som er preget av tankens og samvittighetens frihet, ulike trosretninger og ulike byggestiler. Her møter vi den tannløse jegeren og fangstmannen Lærstrømpe; han er havnet i en konflikt med den pragmatiske dommer Marmaduke Temple. Etter hvert utvikler konflikten seg til et spenningsfylt konkurranseforhold.

EdderkoppenEdderkoppen – Emberland & Rougthvedt
Terje Emberland og Bernt Rougthvedt Edderkoppen Et av norgeshistoriens uoppklarte mord får endelig sin løsning! Edderkoppen er full av referanser til virkelige hendelser, men dette er i aller høyeste grad fiksjon. En moderne krim i en spennende, historisk ramme. Erik Erfjord er ung, nysgjerrig journalist i Arbeiderbladet. Han er full av ungdommelig pågangsmot og har en sterk intuisjon som kommer godt med når noe er galt. Og det er det nå. Året er 1934 og grosserer Rustad er drept med fire nakkeskudd. Oslopolitiet famler i blinde – men Erik vikles snart inn i saken …

BarnaBarna – Ida Jessen
Solveigs ekteskap havarer på grunn av en forelskelse, og eks-mannen får foreldreretten til Christiane, datteren. For å opprettholde kontakten med Christiane flytter Solveig etter de to til den lille byen Hvium. Hun har verken hus eller jobb, og går en ensom tilværelse i møte. Den eneste som tar vennlig imot henne er Søren Martinsen, og hun innleder et seksuelt forhold til ham. Solveig rives mellom lidenskap og moderskap, og forholdet til Søren utvikler seg i en destruktiv retning. Relasjonen til Christiane bedres, men Barna er langt fra en historie om at tiden leger alle sår. 15 år senere er forholdet mellom Christiane og moren svært betent. Barna er en usedvanlig sterk skildring av hvilke konsekvenser våre livsvalg kan få på kort og lang sikt. Boken ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris 2010.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: