Publisert av: Trine | 22/10/2010

Om 5 krigsår (1940-1945)

Fra fredag 22.oktober til 29.oktober settes det opp en boktustilling på hovedbiblioteket.

Utstilling: om 5 krigsårUtstilling: om 5 krigsår
Sør-Varanger var okkupert av mange tusen tyske soldater under krigen, og opplevde 328 flyangrep og over 1000 flyalarmer. Bare 39 hus sto igjen i Kirkenes, da tyskerne var ferdige med sin brente jords taktikk. Den Røde Arme kom som befriere i oktober 1944.

Det kommer stadig nye bøker, dokumentasjon, bilder, som forteller om krigsopplevelser og belyser nye sider av krigen som ennå ikke er fullt ut kjent.

1. Ikke en av mine tåra skal dem få – Johs Røde (2009).
Ikke en av mine tåra skal dem fåJohs Røde var bare åtte år da familien ble frarøvet hjemmet og tvangsevakuert i november 1944. Farens siste ord, før den tyske lastebilen fraktet dem bort, med en gråtende mor, sitter ennå som spikret: «Ikke en av mine tåra skal dem få».

Jons Røde har fortalt sin historie. Beretningen er levende og full av detaljer, og vitner om at dette er hendelser og inntrykk som satt dype spor.Den tyske okkupasjonen og senere evakuering av Finnmark og Nord-Troms er fortsatt et viktig og tragisk kapittel i vår historie.

I forordet setter Nina P.Mølmann fra Gjenreisningsmuseet boka inn i et krigshistorisk perspektiv, mens professor MadsGilbert i sitt etterord sammenligner Johs Rødes krigstraumer med situasjonen etter krigen i Gaza i januar i år.. Boka er illustrert med unike foto, noen fra offentlige institusjoner, de fleste fra norske og tyske museum.

2. Tyskerjentene: historiene vi aldri ble fortalt – Helle Aarnes (2009).
TyskerjenteneHelle Aarnes mottok i 2008 Den store juornalistprisen for artikkelserien «Tyskerjentene» , i Bergens Tidende.

Tyskerjentene er en rystende beretning om en mørk side av vår krigshistorie.Flere av de disse tidsvitnene forteller her sine historier for første gang. Det er krigshistorien vi aldri fikk høre.

I denne boken møter vi Else som ble internert og deportert til Tyskland, Gudrun som ble lobotomert og Therese som måtte gi bort datteren sin. Vi får også høre om Ellen som fikk barn hos naziorganisasjonen Lebensborn, og som deretter ble ansatt samme sted.

3. Arven etter Hitler: Tysklands oppgjør med naziregimet – Anette H Storeide (2010).
Arven etter HitlerKrigsforbrytelsene, Holocaust og jødeforfølgelsene ble imidlertid stadig vanskeligere å fornekte, og gradvis økte også viljen til å ta et kritisk oppgjør med fortiden.Med dyp innsikt og gjennom intervjuer av en rekke tidsvitner beskriver Storeide Tysklands smertefulle og helt nødvendige oppgjør med naziregimet.

Alle disse bøkene og flere finner du på utstllingen på Sør-Varanger bibliotek. Og de er selvfølgelig alle til utlån.

Skrevet av Zina

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: