Publisert av: Trine | 21/10/2010

Anbefalt bok: «Metro 2033» – Dmitrij Glukhovskij

Metro 2033Dmitrij Glukhovskij sci-fictionroman Metro 2033 har sedan den gavs ut 2005 rönt stor uppmärksamhet, både i Ryssland och övriga världen.  Förra året kom den bl.a. på engelska och svenska, och i år kom tv- och dataspelet. I tillägg till den ryska utgåvan har vi på bibliotek nu också den engelska översättningen.

Historien utspelar sig i en nära framtid där jorden blivit ödelagd av kärnvapen, och de enda som klarar överleva på jordytan är muterade djur. En klick av människor överlevde katastrofen då de befann sig i Moskvas tunnelbana, som sägs vara bland världens djupaste och atombombssäker.  Där har stationerna omvandlas till småstater som styrs utifrån egna ideologier och styrelseskick. Ständigt pågår kampen om utrymme, förnödenheter och vapen; mellan stationerna härskar mörker och okända faror.

Metro 2033Den unge mannen Artyom bor på den mest nordliga (bebodda) stationen – VDNKh. Efter att stationen attackerats av okända väsen blir han sänt ut för att varna och söka hjälp hos den legendariska Polis. En resa som leder in i tunnlarna…

Metro 2033 är spännande, klaustrofobisk och nervkittlande, speciellt om man läser på natten. Vilket jag gjorde. På ett utmärkt sätt skapar Glukhovskij en stämning som biter sig fast och en historia som eggar min fantasi!

Boken rekommenderas i högsta grad!

Nedan följer ett tv-klipp (på engelska) från Russia Today om Metro 2033.

Reklamer

Responses

  1. Hei Christoffer! Flott at du viser oss nye veier. Tema er aktuelt. Flere norske samtidsforfattere er oversatt til russisk. Hva med det motsatte? Bare noen få titler. Derfor kjøper vi inn til våre spesielle samlinger engelske, svenske, danske o.a. utgaver til tross at lånere våre vil gjerne se også norske oversettelser i det norske bibliotek. Hilsen Nina norsk-russisk bibliotekar som daglig svarer til russlandrelaterte spørsmål til hele Norge

  2. Gledende! Bokforlaget gir i neste år ut Metro 2033 på norsk!

    http://www.bok-forlaget.no/skjnnlitteratur/2010/11/14/dmitry-glukhovsky.html

  3. Metro 2033 er ute i norsk oversettelse. Et mesterverk og en ny russisk klassiker ifølge anmeldelsen i Dagens Næringsliv.

    http://www.facebook.com/tom.isachsen.7?ref=tn_tnmn#!/pages/Metro2033/352118228197362?fref=ts


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: