Publisert av: Trine | 15/10/2010

Mer ny skjønnlitteratur

Bokhøsten kommer med mange nye spennende og intressante titler. Du vil finne mange nye på biblioteket som ikke er med her på bloggen. Og hvis du klikker på boktittelen her nede kommer du direkte till våres bibliotekskatalog der du kan reservere boka.

Blodsbrødre – Knut Lindh
I denne kriminalromanen har en somalisk asylsøker, en kurdisk drosjesjåfør og en serbisk flyktning kun én ting til felles: de er alle blitt brutalt mishandlet, drept og dumpet i bygdene rundt Oslo. Dette er forfatterens andre fortelling om førstebetjent Ulf Larsen ved Follo politidistrikt. Og én ting sikkert: drapsmennene må finnes før de slår til igjen.

Bumerang – Tatiana de Rosnay
Antoine Rey synes han har funnet den perfekte førtiårspresang til søsteren: en helgetur til barndommens ferieparadis, hvor de ikke hadde vært siden de var barn. Helgen vekker mange minner, og ikke alle er like gode. Den siste sommeren de tilbrakte på øya, var like før moren døde. Søsteren sitter taus og tankefull i bilen på vei hjem og idet hun skal fortelle hva hun har blitt minnet på, mister hun kontroll over bilen, og de kjører utfor. Søsteren blir hardt skadet, mens Antoine slipper unna uten en skramme. Hva var det søsteren ville fortelle? Antoine begynner å grave i familiehistorien, og litt etter litt avdekkes hemmeligheter som skulle holdes skjules for enhver pris.

Nede i himmelen – Tove Nilsen
Vi er i året 1969. Det er vinteren før månelandingen og Goggen har kommet hjem fra straffeoppholdet på Bastøy dit han ble sendt for å ha knivstukket faren. Han og Tove er blitt 16-17 år gamle og Tove føler at Goggen er den eneste i verden hun kan stole på. I løpet av denne vinteren blir de ugjenkallelig drevet fra hverandre. Var det som til slutt skjer med Tove og Goggen? Tove Nilsen vender tilbake til Bøler til det samme universet som vi kjenner fra de tidligere bøkene om Tove og Goggen.

Himmelrike og helvete – Jón Kalman Stefánsson
Handlingen i denne boka er satt hundre år tilbake i tid, til en liten gruppe menn et sted ved den islandske kysten som gjør seg klar til å gå om bord i båten. De skal ut ovpå havet på jakt etter det som er mer verdt enn alt: torsk. Teksten tar oss med på mennenes erfaringer og tanker i møtet med havet og tragedien som venter en av dem der. I siste del av boka forskyves perspektivet til det lille handelsstedet som har vokst frem som følge av torskefisket, og menneskene som lever der, deres drømmer og nederlag, på et sted hvor den lille verden møter det store. Jón Kalman Stefánsson er tidligere nominert til Nordisk Råds Litteraturpris to ganger for sine romaner og novellesamlinger.

Fange 59. Taterpige – Aina Basso
Trondheim, 1749. Maria er tater og hamnar på tukthus. Der må hun tilpasse seg miljøet på innsida av murane.

Løvehjerte – Thorvald Steen
Den 6. april 1199 dør Richard I av England. Han blir kjent som Richard Løvehjerte for ettertiden. Femten år gammel leder han en hær mot sin far. Fjorten år senere er han pavens soleklare valg til å lede det tredje korstoget og erobre Jerusalem. Hans hovedfiende er muslimenes leder Saladin. Er han virkelig Guds utvalgte, slik moren sier? Og er det sant at Saladin er Djevelen selv? Dette er den sjette av Thorvald Steens historiske romaner.

Hodet ved døra – Tor Edvin Dahl
En ung forfatter drar til Finnmark for å skrive en dokumentarbok om samene og finner en natt et avhugd hode foran døren sin. 20 år senere møter den nå anerkjente forfatteren igjen deler av det samiske miljøet i Oslo. Den virkelige historien fra fortiden rulles opp.

Fatimas hånd – Ildefonso Falcones
Vi er i Andalusia i 1568. Etter årevis med undertrykkelse gjør de spanske muslimene – moriskene eller maurerne – opprør mot sine kristne undertrykkere. Den unge Hernando er blant opprørerne, han er sønn av en maurisk kvinne og presten som voldtok henne. Han ønsker å redde sitt folk og sin kultur fra undergangen, og at de skal få frihet og respekt, men oppstanden utvikler seg snart til en brutal religionskrig der begge parter begår brutale og grusomme overgrep. Hernando blir på grunn av sitt opphav mistrodd av både kristne og morisker, ser det som sin livsoppgave å forsøke å skape harmoni og toleranse mellom de to kulturene.

Ulykken – Ismail Kadare
En mann og en kvinne omkommer i en bilulykke og en grundig etterforskning blir satt i gang. Hvem var de avdøde? Hva hadde egentlig skjedd, var det en ulykke eller var det mord? Har deres død noe med mannens jobb i Europarådet i Brussel og hans forbindelse til det tidligere Jugoslavia og Krigsforbryterdomstolen? Saken blir henlagt, men en av etterforskerne gir ikke opp saken. Rovena er en student i Albania som møter Bessfort på et utested. De innleder et forhold og hun blir med han rundt i Europa når han er på reise i embets medfør. Hun elsker han, men skjønner raskt at det er noe som plager han. Hva er det han skjuler for henne?

De ingen savner – Eystein Hanssen
En ung pike blir funnet død på Gamlebyen gravlund. Hun er naken og lukter av en ubestemmelig kjemisk væske. I armen står en kanyle. Dødsfallet er starten på en grusom sak som bare vokser og blir den mest krevende i karrieren til etterforskeren Elisabeth Sunee Rathke. Elli finner spor som tyder på at saken har forbindelse til prostitusjon og kanskje trafficking. Hun vikles inn i et livsfarlig spill der ingenting er som det ser ut til å være. Sporene indikerer en eller flere svært kalkulerende og hensynsløse mordere. Hvor nært vil hun kunne komme inn på mistenkte før hun selv bli et offer?

Lykkefeltet – Ingvild Holvik
Stine er heime hos faren i Bergen for å passe på søstera Gry. Gry skulle eigentleg ha vore i Tromsø, men faren er redd for at ho skal gjere seg noko. Stine skulle eigentleg ha konsentrert seg om eksamen, men søstera sitt liv er tross alt viktigare. Dette er forfattarens debut.

Menneskefluene – Hans Olav Lahlum
Den gamle motstandsmannen Harald Olesen blir funnet skutt og død i en bygård påsken 1968. Førstebetjent Kristiansen skjønner snart at morderen må være en av gårdens øvrige leietakere. Og motiv mangler de ikke, skal det vise seg etter at Olesens dagbok kommer til rette. Det blir også tydelig for etterforskeren at det er hendelser fra krigens dager som ligger bak det som skjer i dag. I leiegården blir nok en beboer funnet død, denne gangen en som var på gal side under krigen. Dette er en god, gammeldags krim av merket «mord i et lukket rom», tydelig inspirert av klassikerne innen sjangeren.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: