Publisert av: Trine | 12/10/2010

Nye fagbøker, med mafia og motstand (bl.a.)

Flere nye biografier og saksprosa-bøker.

Alt hva mødrene har kjempetAlt hva mødrene har kjempet : kvinner i motstand 1940-1945 – Mari Jonassen
Denne boka handler om ti kvinners innsats under andre verdenskrig. De jobbet for motstandsbevegelsen over hele landet. Vi hører blant annet om to kusiner som forteller om flukten fra skuddvekslinger som kostet to polititjenestemenn livet og som førte til at 34 nordmenn ble henrettet. Vi får også historien til Milorglederens sekretær som måtte bygge opp gruppen igjen etter at distriktslederen ble skutt på åpen gate. Kvinner deltok aktivt i Norges motstandskamp mot tyskerne, men har ikke alltid blitt husket på for dette.

Ulovlig norskUlovlig norsk – Maria Amelie
Marie Amelie er 24 år og fra Kaukasus og oppholder seg ulovlig i Norge. Hun har vært ulovlig i Norge i 8 år, hun kom sammen sine foreldre i 2002 og familien søkte om asyl og fikk avslag på søknaden. Hun bodde nesten to år på asylmottak sammen med sine foreldre. Hverdagen er preget av frustrasjon og stillstand. Hun bestemmer seg en dag for å prøve å leve et normalt liv som overhodet mulig. Hun begynner å lære seg norsk og tar videregående og begynner å studere og blir til slutt en del av det norske musikkmiljøet. Hun kan ikke bruke sitt eget navn og har verken skattekort eller studielån. Hun har bestemt seg for at hun ikke vil leve i skjul lenger og vil derfor utgi boka om livet sitt samtidig som hun leverer inn en ny søknad om asyl.

Rom for familienRom for familien – Jesper Juul, Monica Øien
I denne boken samtaler Monica Øien med familieterapeuten med Jesper Juul om vanlige problemstillinger for foreldre. I hjemmet møter vi oss selv, vi repeterer ofte det vi mislikte at foreldrene våre gjorde og vi ser våre beste og verste sider i møtet med partneren og barna. Bokens kapitler møter familien i ulike faser. Samtalene får familiene til å reflektere over hvordan de vil ha det i sin familie og et hovedpoeng er ikke hva man gjør, men hvorfor man gjør det.

Kongen på haugenKongen på haugen : på innsiden av Brasils narkogjenger – MV Bill og Celso Athayde
Kongen på haugen er en eksplosiv dokumentar som tar leseren med på en reise til skyggesiden av et Brasil der forskjellene mellom fattig og rik er enorme, og der det drepes flere mennesker med skytevåpen enn i noe annet land i verden. Et gjennomkorrupt politivesen bidrar til de høye drapstallene med sin skyt-først-spør-etterpå-taktikk.   Med mot og pågangsmot reiste de to musikerne MV Bill og Celso Athayde landet rundt for å snakke med guttunger som er med i narkogjengene i fattigstrøkene i Brasil. Forfatterne fikk adgang til en underverden få kjenner, og fulgte disse ungdommene over flere år. Da reisen var over, var 16 av de 17 guttene som intervjues i boka døde – drept i skuddvekslinger med politiet, oppgjør med rivaliserende gjenger eller av sine egne «venner».

Slå tilbakeSlå tilbake! : selvforsvar mot hersketeknikker – Elaine Bergqvist
Boka er en håndbok i selvforsvar mot hersketeknikker. Man kan bli utsatt for hersketeknikker fra ulike kanter, for eksempel fra sjefen, kjæresten, kollegaen, naboen eller ukjente mennesker. Boka tar sikte på å fungere som en øyeåpner slik at man kan finne ut om man selv blir utsatt for slike teknikker eller eventuelt utøver sånne teknikker selv. Forfatteren definerer sju hovedtyper av hersketeknikker og bruker konkrete eksempler.

Alt om røyk og rakAlt om røyk og rak, tørk og grav : speking, salting, hermetisering – Helge Hagen
I denne boka har forfatteren samlet tradisjoner og teknikker som kan brukes for å konservere mat. Kaldrøyking, varmrøyking, raking og rakefiske, salting og speking, tørking, luting, graving og hermetisering.

Religion i dagens NorgeReligion i dagens Norge : mellom sekularisering og sakralisering – Pål Ketil Bodvar og Ulla Schmidt (red.)
I denne boken diskuterer og forklarer noen av landets fremste religionsforskere hva som skjer med norsk religiøsitet i dag. Blant temaene som blir tatt opp er religionens forhold til media, politikk, likestilling, etikk, oppdragelse, ritualer og geografi. Mye har endret seg de siste 20 årene, men noen av våre holdninger til de store spørsmål i livet står fremdeles ganske støtt.

Lag slektsbokLag slektsbok : papir, multimedia, Internett – prosjektleder er Bjørn Hamre
Målet med denne er å stimulere alle som har interesse for det til å lage slektsbok. Den har ikke bare fokus på den tradisjonelle måten å lage slektsbok på , men også mer moderne måter. Multimedia og internett er stikkord som kanskje kan pirre nysgjerrigheten til både garvede slektsforskere og yngre interesserte.

Al CaponeAl Capone : gangsteren og den amerikanske drømmen – Henrik Höjer
Chicago. 1920-tallet. Jazzen blir født, skyskrapere blir bygget og forbudstiden tar til. Det er med dette som bakteppe at Al Capone gradvis bygger seg opp som konge av Chicagos kriminelle underverden og til slutt blir byens største kjendisgangster. Boken gir et spennende innblikk i forbudstidens Chicago, hvor de blå tonene fra jazzorkestrene stadig oftere blir overdøvet av lyden fra knatrende maskingeværer. Forfatteren forsøker å sette Al Capone inn i en sammenheng og skildrer gangsterkongen i lys av sin samtid. Vi følger Capone fra fattigdommen i Brooklyn via den kriminelle tilværelsen i Chicago til fengselsoppholdet på Alcatraz. Boken kaster nytt lys over en av historiens mest sagnomsuste gangstere, som hadde en rekke mord på samvittigheten, men som endte opp i fengsel for skattebedrageri

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: