Publisert av: Trine | 08/10/2010

Nytt fra Nordvest-Russland

Arkhangelsk i september 2010

Konferanse

Sør-Varanger bibliotek v/ biblioteksjef deltok på konferansen og programmet Norsk -Russisk Kultur Forum i september. Et rikholdig program, mange foredrag, samtaler og inntrykk. Det er fjerde gangen jeg besøker byen, og det var hyggelig å treffe gode russiske og norske kolleger igjen.

Dukketeater

Dukketeateret i Arkhangelsk er en opplevelse, vi fikk se et stykke for voksne, en humoristisk, erotisk Don Juan i full utfoldelse.
Jeg har tatt noen bilder fra dukkelageret på teateret, hærlige dukker alle sammen!

Dukketeater

Gågata med trebebyggelse

Gågata i Arkhangelsk
Det har skjedd en hel del i Arkhangelsk siden sist jeg var der. Opparbeidet gågate, med benker og grønne pletter og blomster og restaurerte trehus . Mange trehus har ikke gjennomgått restaurering ennå, håper de får beholde sin originale form. Ikke alt var like vellykket med nye vinduer og prangende farger.

Trebebyggelse, gågate i Arkhangels
Trebebyggelse, gågate i Arkhangelsk

Murmansk i september

Kollega Nina og jeg hadde møter med begge fylkesbibliotekene ( for voksne og barn) i Murmansk. Det ble også kjøpt inn en hel del nye, russiske bøker, som snart blir katalogisert.

Fra vinduet på hotel Meridian skuer en rett over til Arktika hotel, som nå ikke er åpent som hotel. Men da kan jo frontveggen brukes til reklame da. Her en gedigen reklame om en økonomikonferanse som startet i begynnelsen av oktober.

Arktika, Murmansk

Nikelverket

På vei hjem til Kirkenes fra Murmansk ettermiddagen 24 september, så vi røyken fra Nikelverket. Vindretningen den dagen sto rett inn mot Pasvikdalen. Ikke bra for Norge, sa vår russiske sjåfør. Det er vi enige i, og det er slett ikke bra for Nikel heller…

Nikelverket
Onsdag 29.09. hadde Sør -Varanger bibliotek et foredrag i Forskningsdagene med tema «Forurensing i grenseområdene» for et lydhørt publikum. Tore F. Berglen fra Norsk institutt for luftforskning gav oss en god beskrivelse av situasjonen. Bildet som ble tatt fredagen, ble forresten brukt på presentasjonen.

I lokalavisa vår ,Sør -Varanger Avis, den 7.oktober kan vi lese at Miljøverndepartementet krever 48 millioner kroner tilbake fra Norilsk -Nikelkonsernet. Konsernet økte sin fortjeneste med 434% før skatt første halvår 2010..Russland har avslått gjenåpningen av den norskfinansierte målestasjonen i Nikel.  Russiske myndigheter vil selv stå for overvåkningen, og utveksle data med Norge, opplyses det.

Petsjenga kloster

Vår flinke, russiske sjåfør kunne mer enn å kjøre bil. Han kjører forresten akkurat slik vi nordmenn liker, i passe fart, og det var vi så glade for. Ikke hjertet i halsen denne gangen . Takk til Pasvik Turist,  som tok vårt innspill om å ha en god sjåfør! Han vet mye om lokalhistorien i dalen.

Vi fikk en liten avstikker fra hovedveien, og fikk se det nye Petsjenga kloster,  som er under oppbygging. Klosteret er flyttet nærmere Nikel. Stedet er ca 4 km fra hovedveien, ikke langt fra Luostari og Korzunovo. Klosteret var i dette området for 100 år siden, hvor Trifons grav er. Munken het Trifon av Petsjenga. Et kloster for menn på Kola ble oppkalt etter ham, og er det eneste kloster på Kolahalvøya. Arbeidet foregår på dugnad. Det kan nok ta tid før bygget er ferdig, men det blir nok flott. Det nye klosteret blir større enn det opprinnelige klosteret, som dessverre brant opp 1.desember 2007. Det gjenoppbygde klosteret i Petsjenga vil også helt sikkert bli en stor turistattraksjon for mange, som er på kjøretur i dalen.

Petchenga kloster, oppbygging
Petchenga kloster, oppbygging

Skrevet av Hildur

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: