Publisert av: Trine | 01/10/2010

Et par nye skjønnlitterære bøker

Det ruller på med mange nye bøker. Her kommer et urval av dem.

Veien til Redemption FallsVeien til Redemption Falls – Joseph O’Connor
Annie og Duncan er et par i slutten av 30-årene som bor i en liten søvnig by på Englands østkyst. De forstår at de nærmer seg et vendepunkt i forholdet deres når de oppdager at deres felles interesse for den tilbaketrukne musikeren Tucker Crowe ikke er nok til å holde dem sammen. Annie skriver svært negativt om Tuckers siste «Juliet, naked «på nettet og Duncan hevner seg ved å være utro. Annie mottar en e-post fra Tucker som støtter henne i hennes kritikk og de begynner å utveksle e-poster.

MalstrømmenFrode Granhus
Landegode utenfor Bodø: Et uhyggelig skrik tiltrekker seg oppmerksomheten til to unggutter som leker på svabergene. I vannkanten finner de en mann Malstrømmenlenket fast med hendene i det iskalde vannet. Ved kysten av Bergland, om lag 30 mil nord for Bodø, flyter en porselensdukke i land. Det gamle ekteparet som finner den, synes den varsler ufred, men for den nyinnflyttede lensmannsbetjenten Niklas Hultin, fortoner dukkefunnet seg som barnemat etter jobben i hovedstaden. Etter hvert sprer imidlertid uhyggen seg, og en dag blir en kvinne funnet bevisstløs i strandkanten, ikledd omtrent samme kjole som dukken … Flere tragiske historier flettes elegant sammen i denne intenst spennende kriminalromanen, ifølge forlaget.

De fattige i LódzDe fattige i Lódz – Steve Sem-Sandberg
I den polske byen Lódz ble det opprettet en jødisk getto av nazistene . Gettoen ble styrt av Mordechai Chaim Rumkowski. Boka bygger i stor grad på «Gettokrøniken», et 3500 siders dokument som ble skrevet av innbyggerne i byen. Gettoen hadde 250 000 innbyggere da den ble opprettet men bare noen hundre overlevde. Sem- Sandberg fikk Augustprisen for denne boka og ble også nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 2010.

Prosten og hans forunderlige tjener – Arto Paasilinna
Prosten Huuskonen får helt uventet en levende bjørn i gave til 50-årsdagen. Han blir fort glad i den foreldreløse Prosten og hans forunderlige tjenerbjørnungen, og tar den med seg over alt også til gudstjenesten. Det syns ikke biskopen noe særlig om, og bedre blir det ikke når prosten må tilbringe vinteren i et bjørnehi sammen med en yngre kvinnelig bjørneforsker. Når våren kommer, har prostens frue blitt borte, og prosten legger ut på en lang og strabasiøs reise med sin bjørnevenn.

Hjem til jul – Laila Stien
Humoristisk og sårbart om en venninnegjeng fra Norges fremste novellist En venninnegjeng drar på hyttetur for at mennene deres skal få mulighet til å savne dem. Det var den gang de alle var gift. Senere Hjem til julerkjenner en av dem at hun er lesbisk, og to andre oppdager sider ved ektemennene sine de ikke kan leve med. Flere har også aldrende foreldre og halvvoksent avkom det knytter seg visse bekymringer til. Da er det godt man har venninner. For eksempel å dra til Sverige for å handle, eller begynne på Pilates sammen for å bekjempe et snikende fysisk forfall. «How to get a perky but», som reklamen lover. I tjue små fortellinger viser Laila Stien et skjerpet blikk og finstilt øre for disse kvinnenes humor og sårbarhet. På liten plass evner hun å legge livene deres åpne, og vise de små og store dramaene i såkalt alminnelige liv.

Maya-testamentetMaya-testamentet – Steve Alten
Mayakalenderen er mer enn 2500 år gammel og er en av menneskehetens største gåter. Men hvorfor slutter denne kalenderen 21. desember 2012? Er vintersolverv dette året tidspunktet da menneskeheten vil gå under? Jo nærmere dagen kommer, jo flere ting tyder på det. Bare én person er i stand til å løse denne urgamle verdensomspennende gåten og avverge den truende undergangen. Forfatteren Steve Alten bruker både mayaenes mytologi og Det gamle testamente i sin sci-fi-aktige fantasyroman om den eldgamle kampen mellom det gode og det onde.

EskandarEskandar : suset fra det forbudte fjellet – Siba Shakib
Vi er i år 1908. Fattiggutten Eskandar bor i en søriransk landsby uten navn. Han klatrer over fjellet og ser menn med gult hår som leter etter olje og som har det beboerne i hans egen landsby mangler nemlig mat og vann. Denne krøniken utspiller seg i Iran fra 1908 og frem til i dag.

Raskolnikovs hus – Geir Pollen
En reise i St. Petersburgs litterære historie Hovedpersonen i Geir Pollens nye roman, fremmedlektortil Sankt Petersburgs Statsuniversitet, flytter inn i en bygård som tidligere husethotell Napoli, der den unge Nikolaj Gogol en forsommerkveld i 1829 leide seginn for å brenne Raskolnikovs husrestopplaget av sin første bok, poemet Hanz Küchelgarten. Denne episoden blir opptakten til en labyrintiskferd gjennom noen av de mest dramatiske kapitlene i Sankt Petersburgs litterærehistorie, på finurlig vis vevd sammen med fortellingen om hvordan jeg-fortellerenselv noen uker etter ankomsten til den nye hjembyen møter sin tangopartner RitaRodina og blir mer berørt enn han ønsker.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: