Publisert av: Trine | 16/06/2010

Bugøynes, nordnorsk mat samt posttransport til nord – nye bøker

Fler bøker fortsetter å komme, denne gang bøker med lokalt innhold.

Alf Salangi har i dagene kommet ut med boken Bugøynes – Pykeijä : finsk bygd ved Ishavet. I forordet skriver han:

Denne boka skal vise glimt fra Bugøynes historie fra siste halvdel av 1800-tallet og fram til 1940. Den tar for seg den finske innvandringen til Bugøynes og viser hvordan de som kom hit var med på å utvikle bygda til et livskraftig bygdesamfunn, takket være sine evner til å utnytte jorda, naturen og fisken i Varangerfjorden. Den gir oss innblikk i dagliglivet, fiske, jordbruk, husdyrhold, hjem, kristendom, fødsel, død og begravelse. Boka belyser også betydningen av handelsmenn og enkelte skolelærere hadde for utviklingen av bygda.

Tradisjonsmat fra nordDen andre boken er Tradisjonsmat fra nord : 512 matoppskrifter. En bok full av inspirasjon og informasjon om matkulturen  i Nord-Norge. Redaktøren Nils Harald Moe skriver:

Oppskriftene, som er fra nordre Nordland, Troms og Finnmark, er samlet inn gjennom flere år med hjelp av avisannonser, oppsøkende virksomhet og bekjentskaper, samt at enkelte lokalaviser har arbeidet med slikt stoff. /…/ Det er viktig å ta vare på våre tradisjoner, også mattradisjoner. De forteller hva vi levde av, hvordan vi levde, og hva som vokste og grodde her nord og hvilke muligheter naturen ga. Så var det opp til kunnskap, økonomi og fantasi å ta dette i bruk på best mulig vis for å overleve i en ofte barsk natur.

Til sist den tredje boken – Statens postdampere 1827-1879 av Tore Gjelsvik. Den forteller om postransporten lengs den norske kyst og hvordan den utvikle seg til at gi raskere leveranser når dampskipen kom i bruk. For Nord-Norge sin del fikk forandringen stor betydning. Tidligere kunne et brev ta rundt en måned fra Christiania til Tromsø, med den nye postgangen var det ca. 9 dager (s.35). På den måten ble Nord-Norge og Sør-Norge mer knyttet sammen. Båtene gikk etterhvert til Vadsø, pluss enkelte ganger til Sør-Varanger.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: