Publisert av: Trine | 10/05/2010

Siste nytt fra forrige uke

Den 8 mai var det Frigjøringsdagen og i år er det 65 år siden Norge fikk sin frihet åter. Vi har i anledning av det en utstilling med bøker og fotografier.

Forrige uke kom de også en hel del nytt, her er et litet urval.

Skjønnlitteratur

Din nestes husDin nestes hus – Jette A. Kaarsbøl
Den danske forfatteren bak bestselgeren Den lukkede bok er tilbake med ny roman etter 6 år. Handlingen er i denne boka lagt til vår egen tid og vi møter arkitekten Laus Lindborg som på overflaten lever en spennende ungkarstilværelse med egen tegnestue, gode venner og skiftende forhold til ulike kvinner. Allikevel opplever han et tomrom i sitt liv og i forbindelse med sin fars plutselige død ser han sitt snitt til å ta seg en ferie i en by i provinsen et par uker. Boka portretterer en mann i midtlivskrise og hans omgang med andre mennesker gjennom samliv, nærhet, utroskap og rotløshet.

Et land i grålysningenEt land i grålysningen – Dennis Lehane
Dennis Lehane er tilbake med en ny roman fylt av kjærlighet, begjær, håp, fattigdom, grådighet og politikk. Denne gangen er det historien om to Bostonfamilier som fortelles, en hvit og en svart, og to av familiens sønner som mot alle odds blir venner. Romanen er et portrett av en tid, en by og et land der nasjonen som helhet og dens innbyggere kjemper for å definere seg selv og finne denne rette kursen videre. Boka fremstår som en skildring av den amerikanske drømmen og av menneskenes evige motstand mot forandring og også et speil på USA både da og nå.

Mørkets symmetriMørkets symmetri – Audrey Niffenegger
De amerikanske tvillingene Julia og Valentina arver plutselig en fantastisk leilighet i London etter tante Elspeth, som de aldri har møtt før. Betingelsen for at de får overta leiligheten er at foreldrene aldri skal få sette sine ben der samt at de må bo der minst et år. Tvillingene flytter inn og blir etter hvert kjent med de to andre beboerne i huset: Martin, en briljant og sjarmerende kryssordmaker som lider av tvangsnevroser, og Robert som viser seg å være deres avdøde tantes elsker og skriver på en avhandling om gravlunder. Det verserer historier om vampyrer, drap og spøkelser på gravlunden i nærheten, og snart skal det vise seg at det skjer uforklarlige ting også i leiligheten.

Det lumske nettetDet lumske nettet – Helene Tursten
I brannrestene etter et gammelt trehus i Göteborg finner bygningsarbeiderne et lik. Kroppen er muret inn i skorsteinen og identifiseres som Mats Persson, sporløst forsvunnet siden november 1983. Det siste vitnemålet fra den gang viste at Mats var nær sannheten om hvem som drepte hans far. Etterforsker Sven Andersson ønsker et rolig år før pensjonsalderen og søker seg til avdelingen for henlagte saker. Ved hans gamle avdeling voldsavsnittet har de derimot nok å gjøre. Kriminalinspektør Irene Huss og hennes kolleger jakter på en morder som har drept to tenåringsjenter i løpet av et par dager. De øyner et mønster, men tiden er knapp. Imens oppdager Sven Andersson at Mats Perssons far ble drept på helt samme måte som sønnen, førti år senere.

Aldri aleneAldri alene – Lori Lansens
En historie om to siamesiske tvillinger som er vokst sammen i hodet og derfor må være sammen hele døgnet. De blir forlatt av sine biologiske foreldre og blir tatt vare på av den hjertegode sykepleieren Aunt Lovey og hennes mann Uncle Stash. Deres pleieforeldre dør etter hvert og de må klare seg alene i småbyen. Isabel Allende roser denne romanen opp i skyene.

Sakprosa

Farvel NorgeFarvel Norge : utvandringen til Amerika 1825-1975 – Sverre Mørkhagen
17. mai 1837 sto enken Gro Jonsdatter Rue med sønnen sin ved Tinnsjøen i Telemark. Sammen med 57 sambygdinger skulle hun legge ut på den lange reisen til Amerika. I denne boken skildrer Sverre Mørkhagen ulike sider ved den gigantiske folkeflyttingen. Vi får høre om enkeltmenneskers dramatiske og rørende skjebner, hva som drev dem, hva som presset dem til å dra fra Norge og hvorfor Amerika var så fristende. Dette er det første av to bind. Bind to kommer i 2011.

Født sånn eller blitt sånnFødt sånn eller blitt sånn? : utro kvinner, sjalu menn og hvorfor oppdragelse ikke virker – Harald Eia og Ole-Martin Ihle
Denne boka er basert på tv-programmet «Hjernevask» med Harald Eia. Eia har intervjuet diverse eksperter om temaer som kjønn, vold, homofili, arv og miljø. Noen av spørsmålene som stilles og besvares i denne boka er: Hvorfor er homofile mer feminine enn andre menn? Hvorfor er hevn viktig i straffeutmålningen? Og hvorfor liker menn one-night-stands bedre enn kvinner?

Kunsten å sjekkeKunsten å sjekke : slik får du den du har lyst på – Henrik Fexeus
Henrik Fexeus gir deg 170 konkrete og praktiske tips til hvordan du skal sjekke og flørte og kanskje til slutt hoppe til køys med en partner. Tipsene er basert på ikke-verbal kommunikasjon, sosial manipulasjon og påvirkning. På en humoristisk måte beskriver han flørtens vei til date gjennom attraksjon, relasjon og forførelse.

Filmer

Avatar
Jake Sully, en tidligere marinesoldat nå lenket til en rullestol, blir rekruttert til å reise til den fjerne planeten Pandora for å infiltrere de innfødte. Siden atmosfæren på Pandora er giftig for mennesker har det blitt opprettet et program hvor menneskers bevissthet kobles til en avatar, en hybrid mellom menneskelig DNA og DNA fra de innfødte på planeten. Men når en vakker Naâ##vi redder Jakes liv blir alt forandret. Han blir bergtatt av henne og hennes sivilisasjon, og må gjøre et valg i kampen mellom menneskene og de innfødte. Avatar fikk terningkast 4-6 i norsk presse, har karakteren 8,5/10 i IMDb og ble nominert til hele 9 Oscar.

Menn som stirrer på geiter
Journalisten Bob Wilton blir sendt til Irak for å dekke krigen og gjør der et scoop. Han møter Lyn Cassidy, som sier han har trening i å bruke paranormale krefter mot landets fiender. Han hevder han er en del av en eksperimentell avdeling i det amerikanske forsvaret, og i følge Cassidy forandrer New Earth-hæren måten kriger utkjempes på. «Krigsmunker» med overlegne psykiske krefter kan lese fiendens tanker, gå gjennom vegger, ja, til og med dreper geiter bare ved å stirre på dem. Filmen er basert på Jon Ronsons bestselgerroman. Den fikk terningkast 3-5.

The Hurt locker
«The Hurt Locker» tegner et intenst bilde av elitesoldater med en av de farligste jobbene som finnes: desarmering av bomber midt under kampens hete. Når en ny sersjant, James, overtar ansvaret for et topptrent bombeteam midt i en blodig konflikt, overrasker han sine to underordnede ved uvørent å sende dem ut i et dødelig spill i en urban krigssone. James oppfører seg som han ikke bryr seg det minste om å dø. Mens mennene strever med å kontrollere deres skjødesløse nye leder, eksploderer byen i kaos, og Jamesâ## sanne jeg viser seg snart på en måte som vil forandre hver av mennene for alltid. Filmen fikk terningkast 5-6 i norske aviser.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: