Publisert av: Trine | 14/04/2010

Nordområdene – i politikk og sagn

To nye bøker, denne gang som berører Nord-Norge.  Den første er den omdebatterte boken Nordområdene – hva nå? av Geir Hønneland og Lars Rowe. Vi har den, les og bedøm og si hva du synes.

Nordområdene er ett av de nye fyndordene i norsk politikk etter årtusenskiftet. Globalt snakkes det om kappløpet om Arktis, regionalt om Norge i geopolitisk krysspress mellom stormaktene i nord, og lokalt om forventningene til storsatsing i Nord-Norge. Alt dette er nordområdepolitikk. Denne boken kommenterer kontaktflatene med Russland i nord samt havrettslige og geopolitiske utfordringer i området. Forfatterne stiller noen kritiske spørsmål, blant annet om det er riktig at Norge opprettholder betydelig økonomisk støtte til Russland nå når den russiske økonomien har kommet på fote, og landet igjen ruster opp i nord. De diskuterer grensene for hva som bør defineres som nordområdepolitikk på det innenrikspolitiske plan, og setter spørsmålstegn ved framstillingen av nordområdene som rettsløst åsted for stormaktenes politiske spill. Boken egner seg godt som pensumbok i ulike samfunnsfag og som en introduksjon til temaet for alle som er interessert i nordområdespørsmål. Geir Hønneland er forskningsleder ved Fridtjof Nansens Institutt og professor II i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø. Lars Rowe er historiker og forsker ved Fridtjof Nansens Institutt.

Boken er den første i serien Nordområdebiblioteket. Mer informasjon hos FNS.

Den andre boka er med sagn fra hele Nord-Norge og heter Det uforklarlige Nord-Norge : levende sagntradisjon fra landsdelen og er tekster som samlet inn av studenter ved Institutt for lærerutdanningen og pedagogikk ved Universitet i Tromsø og redigert av førsteamanuensis Roald Larsen.

I «Det uforklarlige Nord-Norge» vil leseren møte nesten bare nye sagn fra landsdelen. Boka rommer fortellinger om personlige beretninger om underlige opplevelser og fortellinger om merkelige og noen ganger, skremmende hendelser. Formålet med denne boka er formidling av levende sagntradisjon til allment publikum og til bruk i skolen. Her fins i størst mulig grad helstøpte historier, der både innholdsside og språklige nyanser fra den muntlige tradisjonen er ivaretatt.


Responses

  1. […] Vi har tidligere skrevet om Det uforklarige Nord-Norge. En bok som også innholder sagn fra landsdelen. Del med verdenFacebookE-postSkriv utLike this:LikeBe the first to like this post. […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: