Publisert av: Trine | 12/04/2010

Når tyskerne tok Norge

Med anledning av att det i fredags var 70 år sedan Nazi-Tyskland invaderade Norge har Riksarkivet en digital utställning med dokument från andra världskriget. Riksarkivet skriver:

Finnes det dokumenter etter Blücher? Ville Quisling kolonisere i Russland? Hvem var fangene på Bredtveit? Led Ingrid Bjerkås av ”jøssingismus psykopatica”? Hvordan behandlet London-regjeringen jødesaken? Hva spiste Terboven?

Disse og mange andre spørsmål kan du kanskje få besvart ved å se på mer enn 5.000 dokumenter fra andre verdenskrig Riksarkivet nå presenterer for første gang på nett. De er hentet fra mange forskjellige arkiver, og alle er blitt fritt tilgjengelige ved at klausul er bortfalt. Noen av dem er nylig ordnet eller avlevert.

Surfa till deras hemsida för att få reda på mera:  http://riksarkivet.no/arkivverket/Arkivverket/Riksarkivet/Nettutstillinger/Riksarkivets-vaarslipp-2010

Att det har gått 70 år sedan den tyska kryssaren Blücher gled in i Oslofjorden för att sedemera bli sängt uppmärksammas också i Alf R. Jacobsens nya bok Krysseren Blücher : 9. april 1940.

I grålysningen 9. april 1940 seilte den tyske Kampgruppe 5 innover Oslofjorden med den flunkende nye krysseren Blücher i tet. Målet var å vinne rask kontroll over hovedstad, konge og regjering. Hitler spilte høyt. Okkupasjonen av Norge skulle sikre isfrie havner for transport av svensk jernmalm fra Narvik og ubåt- og flybaser i kampen om Atlanterhavet. Dette er fortellingen om en manns vilje og mot. Og om dramaet som kostet hundrevis av tyske liv da krysseren Blücher gikk ned i Drøbaksundet. Det er fortellingen om tysk hovmod og villighet til å ta store sjanser. Og det er den tragiske historien om manglende norsk forsvarsvilje og effekten av en målbevisst nedrustning. Forfatteren gir oss et unikt innblikk i Norges skjebnetime – 9. april 1940.

Boken blev fort utlånt, men om du är snabb att reservera så behöver du inte vänta länge på din tur, då den för ögonblicket saknar reserveringar.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: