Publisert av: Trine | 23/03/2010

Krim og spenning for hele påsketiden

I påsktider är det många krim- och spänningsböcker som ges ut, och i år är inget undantag.  Vi har därför tagit in extra många titlar i dessa genrer. Bland dem finns t.ex. Peter Temple och hans Mørk kyst som 2007 tilldelades The Duncan Lawrie Dagger, ansett som det viktigaste priset inom krimlitteraturen. Andra böcker att uppmärksamma är Camilla Läckberg med Fyrvokteren som i Aftenspostens bokrecension tituleras «Nordens krimdrottning» och boken ges en sexa. Den norske författaren Øystein Wiik har i sin Dødelig applaus tagit døden in i Den Norske Opera och i kulturkretsar, vilket vi sällan får ta del av i krimlitteraturen. I liknande miljöer börjar Jennifer Lee Carrell med Shakespeares hemmelighet; en spänningsroman med Kate Stanley och letande efter ett okänt manuskript till den berömte författaren, en jakt hon inte är ensam om.

Ann Cleeves Røde knokler utspelar sig på de vindpinade Shetlandsöarna där ett dödsfall för upp gamla hemligheter i dagsljuset. En efterforskaren kallats dit men möts av föga hjälp från lokalbefolkningen. Vad är det egentligen som hänt, nu som i äldre tider? I Karma av Jørgen Jæger återstiftar vi för femte gången bekantskapen med Ole Vik som på några få timmar måste ta reda på vad det är för mord som begåtts och vem som egentligen är «Karma». Mer av det bäst från svensk krim har vi från Håkan Nesser med Carmine street samt Arne Dahl med Etterskjelv. I den först nämnda är en barnkidnappning starten för ett resultatlöst letande och valet att flytta til ny ort. I Dahls bok har terrorismen på allvar tagit sig till Skandinavien med sprängdåd på tunnelbanan i Stockholm och sökandet efter de skyldiga.

Vi har också den nya boken av islänningen Arnaldur Indriðason, där han i Irrganger åter tar oss med till mord i Reykjavík och polisen Erlendur Sveinsson som måste nysta det upp. Ytterligare spanningsböcker är de nyutkommna Blod og is av Robert Masello och Den siste Weynfeldt av Martin Suter.

Det finns med andra ord många böcker att låna och förgylla påsketiden med! Ett par av dem är redan utlånade men skyndar er att reservera så slipper ni vänta allt för länge. Vi har också ett utställningsbord med krim och spänning, där nya titlar tillkommer och försvinner hela tiden. Och inte att förglömma; vårt 7-dagars lån med aktuella titlar som Hypnotisøren (Lars Kepler) och Panserhjerte (Jo Nesbø).

Reklamer

Responses

  1. Et godt arbeid Christoffer! Mye spennende har du servert til påsketiden! Etter påske fortsetter vi med andre prosjekter, f.eks. hva som er aktuelt om dette kontroversielle tema «Russland» og hva som er skrevet i det siste i Norge om det.

  2. […] Les også hvilke nye krim og spenningsbøker vi hadde i fjor i påsktiden […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: