Publisert av: Trine | 19/03/2010

Boktips fra ukens litterære matpakke

På onsdagen var det tredje gangen vi hadde litterær matpakke; denne gang med bibliotekets egne ansatte, Trine og Inger Johanne. De fortalte om bøker som gjort intrykk og som de liker svært godt. Presentasjonernas deras ble også oppskattet av dem som hadde kommet for å lytte. Den litteære matpakken er omlagd sånn at du tar med matpakke (hvis du vil) og spiser samtidligt som du får inspirerende presentasjoner.

Først de tre bøkene Trine presenterte. I ett senere innlegg dem Inger Johanne valgte.

Fuglesang – Sebastian Faulks (utgitt på norsk 2007)
Romanens handling utspiller seg før og under første verdenskrig og har tråder fram til 1970-tallet i England.  Sebastian Faulks’ roman starter i rolige omgivelser. Første del av boken foregår i 1910, i Amiens i Frankrike. Den 20 år gamle Stephen Wraysford blir sendt på studietur. Han arbeider i tekstil-industrien, og skal hente opplysninger hjem til England fra fabrikkene i Frankrike. Han blir innlosjert hos en fabrikkeier, og forelsker seg etter kort tid i hans unge hustru. Stephen blir med dette del av en skandaløs kjærlighetshistorie, og minnene om hans livs store kjærlighet er med ham i skyttergraven, når han få år senere verver seg til krigstjeneste, og befinner seg bak de tyske linjer, der døden og dramatikken herjer. I skyttergravene ved Somme knyttes bånd på tvers av alder og rang, minner om kjære der hjemme, redslene når underjordiske tunneler raser sammen og kamerater blir levende begravd. På nært hold ser han hvordan øverste befals inkompetanse bidrar til total nedslakting.

Faulks innlevelse og detaljerte beskrivelser gjør det levende og gir en kraftig påminnelse om de menneskelige lidelsene krig fører med seg, men også samholdet, styrken og kameratskapet ved fronten. Forfatteren får frem slit og redsel og vennskap, og ikke minst beskriver han godt mennenes følelse av meningsløshet etter som tapene av menneskeliv blir større. Fuglesang et mektig verk, en bevegende og følsom ferd inn i menneskets innerste, på godt og ondt; skildringene av den evigvarende skyttergravskrigen og massenedslaktingen i slaget ved Somme i 1916, og det sies at det trolig er noe av det beste som noensinne er skrevet om temaet.

Historien om Pi – Yann Martel (utgitt på norsk 2003)
Pi – en 16 år gammel indisk gutt som med udelt hengivenhet bekjenner seg til hinduismen, islam og kristendommen, samtidig. Han vokser opp i India, hvor faren hans eier en zoologisk hage. En dag bestemmer faren seg for at familien skal flytte til Vesten, og sammen med de fleste av dyrene går de ombord i et lasteskip. Skipet forliser imidlertid. Pi overlever ved å komme seg om bord i en livbåt. Livbåtens mannskap består imidlertid av flere: en hyene, en sebra med brukket bein, en orangutang og en 200 kilos bengaltiger!

Scenen er satt for en eventyrlig beretning om dårskap og grusomhet, om tro, håp og kjærlighet. I livbåten midt i Stillehavet forsøker han å overleve. Til slutt er det bare han og den bengalske tigeren Richard Parker som er igjen. Tigeren er livsfarlig, men gjennom kløkt og stort mot finner Pi utveier for ikke å bli angrepet. Men vil han noen sinne nå land?

Historien er både spesiell og ikke minst nydelig skrevet! Dette er en bok man bare MÅ få med seg i løpet av livet! Du må slentre over Stillehavet i ruslefart, for å si det slik, for å kunne se hvilken rikdom og overflod det rommer. Boken er ulidelig spennende, virtuost skrevet og veldig, veldig morsom. Det ramsalte eventyret om Pi er en pageturner av de sjeldne. Fantasi og fortellerglede går hånd i hånd med en dyptpløyende innsikt og kunnskap. Det er en roman å glede seg over, og vi har mye å lære av Pis fantasifulle knep for å overleve.

Det er bare å sette seg ned og nyte denne vidunderlige fortellingen!

Historikeren – Elizabeth Kostova (utgitt på norsk 2005)
Bokas handling begynner i Amsterdam i 1972. Ei 16 år gammel jente som bor sammen med sin far finner ei gammel bok og en bunke med gulnede brev i sin fars bibliotek. Denne oppdagelsen kaster henne ut i en verden hun ikke hadde drømt om, en labyrint hvor hemmelighetene fra hennes fars fortid og hennes mors mystiske skjebne er knyttet til en ondskap som er blitt gjemt og glemt i løpet av historiens gang.

Brevene er adressert til Kjære uheldige arvtaker. De viser seg å være ledetråder til en av de mørkeste maktene som menneskeheten noen gang har kjent til – og til en hundreårig leting for å finne kilden til dette mørket og stryke det ut. Brevene blir opptakten til en lang og farefull reise gjennom blant annet Budapest, Slovenia, Pyrineene, Istanbul og Toscana – innover mot hjertet av Europa, og mørkets kilde. På reisen skal den unge jenta avdekke hemmelighetene om den grusomme middelalderherskeren Vlad spidderen – han som la grunnen for legenden om Dracula. Hun setter i gang en jakt på sannheten om Vlad Tepes, den barbariske herskeren som skapte grunnlaget for myten om Dracula. Hun dechiffrerer symboler, finner skjulte tekster og løser koder, og dette fører henne nærmere hemmeligheten rundt hennes egen fortid og en konfrontasjon med selve definisjonen av ondskap.

Kostova beskriver øst-europeisk historie, landskap, arkitektur og kjøkken på en sanselig og atmosfærisk måte. Man lukter, hører, ser og føler. Boken er vakkert skrevet og er en nytelse og lese. Ikke minst føler man Grev Draculas nærvær som en krypende uhygge som blir stadig mer påtrengende jo nærmere mørkets kilde vi kommer. På et magisk vis klarer forfatteren å blåse liv i den gamle legenden om Dracula, eller rettere sagt Vlad Tepes som faktisk har eksistert.

Dette er en bok som virkelig vil rive deg, da du først startet å lese den. Til å begynne med er historien noe vanskelig å komme inn i. Det fortelles nemlig tre parallelle historier, en på 1930-tallet, en på 1960-tallet, og en nærmere vår tid. Alle disse historiene forflytter seg mellom Budapest, Amerika, Oxford og Romania. Så du må holde tungen bent i munnen når du leser! Når du først investerer litt i å holde historiene fra hverandre, vil du få mye spenning igjen for innsatsen!


Responses

  1. Upptäckte att både «Fuglesang» och «Historien om Pi» var med på en lista av «must-read» enligt brittiska bibliotekarier, på 10:e respektive 26:e plats. Toppar gör Harper Lee med boken «Drep ikke en sangfugl» (en bok vi har).

    Listan är från 2006 och finns tillgänglig på: http://www.guardian.co.uk/books/2006/mar/02/news.michellepauli

    • Det var jo artig, at det var sammenfallende med boktips fra vårt bibliotek!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: